Geco loni zvýšilo tržby, zisk stoupl o čtvrtinu na 473 milionů korun

Prodejna tabáku GECO

Prodejna tabáku GECO Zdroj: geco.cz

Tržby českého tabákového prodejce Geco loni meziročně stouply o 6,3 procenta na 36,5 miliardy korun. Zisk vzrostl o více než čtvrtinu na 473,3 milion korun. Firma to uvedla ve výroční zprávě umístěné ve Sbírce listin. Loni otevřela 22 nových poboček, měla tak v ČR na konci roku 300 prodejen a devět velkoobchodních poboček. Jak už dříve uvedli zástupci firmy, obrat koncernu v ČR, na Slovensku a v Německu loni stoupl z předloňských 50 miliard na loňských 53 miliard korun.

Společnost patří mezi největší obchodní firmy v ČR, kromě maloobchodní sítě provozuje devět velkoobchodních poboček. Geco se zaměřuje zejména na dovoz, nákup, distribuci a prodej tabákových výrobků, kuřáckých potřeb či losů. Provozuje také síť automatů na prodej cigaret. Společnost loni zaměstnávala 1784 lidí, meziročně tak jejich počet vzrostl o 76. Spolu s obchody v Německu a na Slovensku mělo Geco loni již celkem 460 obchodních míst, kde mohou zákazníci nakupovat tisk, tabákové výrobky a další zboží.

Společnost Geco Tabak vznikla koncem roku 1991. Jediným akcionářem je podle údajů v obchodním rejstříku Geco CZ, kterou ovládá firma Castell Vastgoed Nederland B.V. se sídlem v Nizozemsku. Společnost založili ji Petr Poláček, Marcel Čižmář, Miroslav Raška, Karel Křivan a Martin Ulčák. Poslední jmenovaný se v současnosti angažuje v záchraně zbytků firem ze zkrachovalého strojírenského holdingu Vítkovice.

Prodejem tabákových výrobků se v ČR zabývají také firmy Valmont ČR a GGT či značka Relay (Lagardere Travel Retail). Předním výrobcem tabákových výrobků v Česku je kutnohorský Philip Morris ČR. Firmě loni meziročně vzrostl čistý zisk o 10,1 procenta na 3,8 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH stouply o 15,4 procenta na 14,1 miliardy korun.

Celkový trh cigaret klesl o odhadovaných 1,6 procenta v Česku a o 2,3 procenta na Slovensku. Objem domácího odbytu se snížil o 2,7 procenta na 8,6 miliardy cigaret, na Slovensku o 3,7 procenta stoupl na 4,3 miliardy cigaret. Celkový kombinovaný trh cigaret a bezdýmných tabákových výrobků v ČR se zvýšil o odhadovaných 0,7 procenta a na Slovensku o 1,1 procenta.