Hlavní město nevzdává odkup podílu v Pražských službách

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Prazske sluzby

Praha se nevzdává v úsilí získat podíl ve společnosti Pražské služby, který vlastnila skupina Natland Group. Skupina svou část 17,3 procenta prodala počátkem týdne firmě Northward Holding. Magistrát chce podle náměstka primátora Tomáše Hudečka nyní jednat o ceně.

„Naše původní cena byla 350 nebo 400 milionů korun. Požadavek je ale 700 nebo 800 milionů. Zájem ale máme,“ uvedl Hudeček. Dodal, že na odkupu panuje koaliční shoda. Poznamenal, že záměr stoprocentního vlastnění firmy Pražské služby, je správný směr

Praha o odkup pětiny společnosti, kde je většinovým vlastníkem, usilovala už od jara. Skupina Natland však rozhodla jinak. Podíl nakonec získala firma Northward Holding, která se nedá dohledat v českém obchodním rejstříku, sídlí v Novém Zélandu. Podle serveru Česká pozice za ní stojí podnikatel Jaroslav Otenšlégr, jenž dle českého obchodního rejstříku figuruje ve více než desítce společností. Cenu transakce společnosti nezveřejnily.

Zájem o odkup podílu měla na jaře údajně i skupina PPF. Skupina Natland Group, která je podle některých kritiků spojována s kontroverzními lidmi z pražského byznysu, měla ve společnosti podíl přes kyperskou firmu Soranus.

Praha vlastní v Pražských službách, které se starají o svoz komunálního odpadu a vlastní spalovnu v Malešicích, necelých 77 procent akcií. Natland byl největším minoritním vlastníkem Pražských služeb, svůj podíl koupil v červnu 2011.

: