Hodnota Starbucksu vzrostla za jediný den o téměř deset miliard dolarů

Kavárna Starbucks

Kavárna Starbucks Zdroj: Stepan Bruner, E15

Starbucks hlásí meziroční nárůst tržeb o více než desetinu na 6,3 miliardy dolarů. Těmto výsledkům odpovídá vývoj akcií firmy na burze, píše CNBC. Akcie společnosti zareagovaly prudkým růstem až na rekordních téměř 66 dolarů. Tržní hodnota společnosti tak během 24 hodin povyrostla na více než 87 miliard dolarů.

Celosvětové tržby kaváren vzrostly ve čtvrtém kvartále fiskálního roku o tři procenta, což o 0,7 procenta překonalo odhady analytiků.

Překvapivě dobré výsledky, které firma zveřejnila ve čtvrtek večer, se okamžitě odrazily na ceně akcií. Ta v pátek stoupla o dvanáct procent na 65,68 dolarů.

Ve Spojených státech a Americe se tržby v kavárnách Starbucks otevřených alespoň jeden rok ve čtvrtém čtvrtletí meziročně zvýšily o čtyři procenta, což o 2,7 procenta překonalo prognózy analytiků. Podle generálního ředitele firmy Kevina Johnsona jde o nejvyšší růst po pěti čtvrtletích. „Výkonnost firmy ve čtvrtém kvartálu znamenala zlepšení oproti třetímu kvartálu prakticky v každém ukazateli,“ uvedl Johnson.

Starbucks v poslední době úspěšně zaměřuje na ledové drinky. Společnosti se daří získávat i zákazníky do věrnostního programu, který představuje 14 procent všech jejích transakcí. V současnosti má 15,3 milionu členů, což představuje oproti minulému roku patnáctiprocentní nárůst.

V rámci uplynulého kvartálu otevřela firma 604 nových kaváren a aktuálně jich provozuje 29 tisíc na 78 trzích. Příští rok chce otevřít více než dva tisíce dalších.

Starbucks Chart