Horáček bilancuje prodej Fortuny. Finančně to bylo špatné rozhodnutí

Michal Horáček

Michal Horáček Zdroj: e15

Hudební skladatel, textař a podnikatel Michal Horáček si na sociální síti posteskl nad největším obchodem svého života, prodejem sázkového byznysu. Finančně byl prý odchod z Fortuny špatným rozhodnutím. Jedním dechem však dodává, že teprve odchod ze světa velkého byznysu pro něj znamenal uvolněné ruce pro svět umění a způsob, jak si splnit své sny z mládí. Svého rozhodnutí tak umělec nelituje.

Horáček Fortunu prodal přesně před deseti lety v prosinci 2004 investiční skupině Penta. Tu přišla transakce na částku kolem miliardy korun.

„Z finančního hlediska byl ten prodej nejhorším rozhodnutím v životě, dnes má firma trojnásobnou hodnotu, přestože během té doby vyplácela akcionářům každoročně vysoké dividendy,“ uvedl Michal Horáček v den desetiletého výročí prodeje na svém facebookovém profilu.

Horáček založil s dalšími třemi kolegy sázkovou kancelář Fortuna v roce 1990 a stal se jejím šéfem. Firma jako první představila ve střední Evropě kurzové sázky a postupně vybudovala stovky poboček.

Současná hodnota Fortuny na burze se pohybuje kolem 6,5 miliardy korun. Ačkoli prodej Fortuny mohl mít podle Horáčka i vyšší finanční ambice, historii by nepřepisoval.

Vývoj akcií Fortuny na pražské burze:Graf 10. 12. 2014.Graf 10. 12. 2014. | vagaday@mf.cz

„Z hlediska rozšíření a uchopení životních možností to bylo rozhodnutí nejlepší. Ačkoli mi tehdy bylo už 52 let, ještě jsem se mohl pokusit stihnout to, co jsem předtím stihnout chtěl, ale nestihl. Když jsem dnes na svoje rozhodnutí pomyslel, říkám si, udělal bych to tak znovu,“ uzavírá vzpomínku na svou podnikatelskou historii umělec Michal Horáček.

Michal Horáček: Dnes všechno jde, ale na ničem nezáleží. Je to daň za svobodu

Michal Horáček: Fortunu jsem pořídil za dvacku

Profil: Zakladatel Fortuny začal u černých sázek