Hostů v českých hotelech přibývá

Hotel Metropol

Hotel Metropol

Čeští hoteliéři se po krizovém období mohou letos těšit z výrazného růstu poptávky. Podle aktuálních statistik ČSÚ navštívilo od ledna do května hotelová zařízení 3,6 milionu hostů, což je meziročně o 13 procent více. Majitelé hotelů uvítali více tuzemských i zahraničních turistů. Počet českých hostů se zvýšil o 15 procent na 1,3 milionu, cizinců bylo o 12 procent více, celkem 2,3 milionu.

Důležitější než počet hostů je pro hoteliéry počet nocí, které návštěvník pod jejich střechou stráví. I tady mají podnikatelé důvod k mírné radosti. Statistici turistům do května napočítali téměř deset milionů přenocování, což znamená třináctiprocentní meziroční nárůst.

„Téměř stejné tempo růstu počtu přenocování a příjezdů způsobilo, že se průměrná délka pobytu de facto téměř nezměnila,“ komentoval to analytik společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek. Cizinec v českém hotelu v průměru stráví 2,9 noci, průměrný český host si dopřeje 2,2 noci.

Hoteliéři si ovšem stěžují na skutečnost, že během krize často klesla průměrná cena pokoje na podnákladovou úroveň. „Se zvýšením poptávky po ubytování proto dojde následně i k růstu průměrné ceny,“ uvedl nedávno prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Podle něj je cena ubytování v České republice ve srovnání s okolními evropskými státy dlouhodobě nízká. Podle průzkumu poradenské společnosti KPMG klesla v dubnu průměrná cena dvoulůžkového hotelového pokoje meziročně o 110 korun na 1144 korun.