Hotelové skupině Accor pomohla restrukturalizace k rekordnímu zisku

Hotel Novotel ze skupiny Accor v polském Krakově

Hotel Novotel ze skupiny Accor v polském Krakově Zdroj: ImreKiss via Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Největší evropská hotelová skupina Accor vykázala v loňském roce rekordní provozní zisk. Hospodaření společnosti podpořila restrukturalizace, oživení poptávky po hotelovém ubytování v Evropě a vysoká poptávka v rozvíjejících se zemích. Zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBIT) činil 602 milionů eur (16,5 miliardy korun), a na srovnatelném základě se zvýšil o 11,7 procenta.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zisk jen 589 milionů eur. Příjmy se loni zvýšily o 3,8 procenta na 5,45 miliardy eur, z toho v oblasti Středomoří, Blízkého východu a Afriky o 9,8 procenta a na americkém kontinentu o 7,2 procenta.

Ve Francii, která je největším samostatným trhem firmy, však příjmy stouply jen o 0,4 procenta. Důvodem bylo zvýšení daně z přidané hodnoty. Společnost díky příznivým výsledkům hospodaření zvýší dividendu o 19 procent.

Accor je čtvrtou největší hotelovou skupinou na světě, jeho hlavními konkurenty jsou InterContinental, Marriott a Starwood. Po celém světě provozuje 3700 hotelů, od luxusní značky Sofitel po levnější značku Ibis.

Společnost je nyní uprostřed tříletého plánu reorganizace. V letošním roce je podle prohlášení jejím cílem další zlepšení provozního zisku a finančního výkonu. Zůstává však obezřetná ve výhledu vývoje na francouzském trhu kvůli obtížnému ekonomickému prostředí a lednovým útokům islamistů.