Hračkářská legenda Hamleys otevře obří prodejnu Na Příkopě

Interiér prodejny v Londýně

Interiér prodejny v Londýně Zdroj: Lewis Clarke via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Bývalé sídlo Československé obchodní banky v ulici Na Příkopě v centru Prahy se začne přeměňovat na velkou prodejnu Hamleys, jednoho z nejstarších hračkářství na světě. Původně byl ve hře také secesní palác City Palais v nedaleké ulici 14. října. Investoři Lordship a Immofinanz ale nakonec byli v přetahované o zajímavého nájemce úspěšnější.

Hračkářství si v lukrativní ulici Na Příkopě pronajme celkem 6130 metrů čtverečních. Stane se tak největším jednotlivým obchodem v lokalitě, v níž se za obchody platí jedny z nejdražších nájmů v metropoli.

Ještě v květnu nebylo jisté, kde Hamleys prodejnu otevře. Ve hře byla i Vídeň. Na pronájmu se strany dohodly v pátek, oficiálně bude stvrzena podpisem smluv v nejbližších týdnech.

„Pro Prahu to bude znamenat nejen příliv turistů, ale zároveň i výrazné zvýšení prestiže hlavní pěší zóny v centru města,“ uvedl ředitel Lordshipu Václav Matoušek.

Přečtěte si rozhovor s Vladimírem Šůlou:

Držitelem licence Hamleys pro střední Evropu je prostřednictvím své firmy Inexad podnikatel Pavel Čmelík. Do České republiky už přivedl například značku pánských košil T. M. Lewin.

„Předpokládáme, že hračkářství Hamleys se prvním zákazníkům v Praze a vlastně i v celé střední Evropě otevře již v průběhu prvního pololetí příštího roku. Již nyní ovšem mohu prozradit, že pražská pobočka Hamleys se bude co do rozlohy a kvality řadit do nejužší špičky hračkářství na světě,“ sdělil Čmelík.

Původem britské hračkářství Hamleys funguje už od roku 1760. Hlavní londýnský obchod sítě funguje na stejném místě již od 19. století. Firma je též oficiálním dodavatelem hraček pro britskou královskou rodinu.