Hračkářské impérium kolem Pompa zase vydělává

Útraty rostou. Skupina, do které patří síť hračkářství Pompo, za uplynulé finanční období vykáže miliardové tržby

Útraty rostou. Skupina, do které patří síť hračkářství Pompo, za uplynulé finanční období vykáže miliardové tržby Zdroj: Profimedia.cz

Firmy ovládané hračkářským magnátem Vladimírem Šůlou budou za poslední finanční období znovu vydělávat. A to včetně maloobchodní sítě Pompo, jež má spolu s dalšími firmami ve skupině tržby přes jednu miliardu korun.

Prodělky hračkáře způsobila hlavně krize po roce 2008. Tehdy velkoobchodní část skupiny musela mimo jiné odepsat pohledávky za zkrachovalou sítí Puntanela. „Dva roky jsme skupinu konsolidovali, abychom byli v zisku. Poslední dvě finanční období jsme totiž byli v červených číslech,“ řekl deníku E15 Šůla.

Bolavým místem hračkářského impéria byly také tvrdé smlouvy s obchodními centry. Pokud nekončily, nebylo možné je bez vysokých sankcí vypovědět. „V některých centrech jsme tak byli v červených číslech. A to stáhlo ekonomiku celé skupiny a zvláště Pompa. Nejhorší už ale máme za sebou,“ uvedl byznysmen.

Maloobchodní i velkoobchodní části Šůlovy rodinné skupiny ovládané přes mateřskou společnost Lama Toys se podařilo zlepšit marže. Firma postupně vylepšuje celkovou ekonomiku také například opuštěním nerentabilních prodejních míst. Vymýšlí také lepší logistické systémy a investuje jednotky milionů korun například do nového softwaru, který má mimo jiné zlepšit fungování prodejen.

Tržby holdingu se v posledních letech drží zhruba na stejné úrovni. „Obratově jsme stagnovali. Obrat však není všechno. Důležité je, co zůstane, abychom se mohli rozvíjet dál,“ dodal podnikatel Šůla.

Počet prodejen Pompa se stabilně pohybuje kolem osmi desítek. Pompo se předloni s Bambulí, Sparkys a dalšími zúčastnilo také porcování zbankrotované Puntanely. Právě Sparkys a Bambuli v současnosti kupuje podnikatel Petr Homolka. Spolu s již dřívější akvizicí e-shopu 4kids.cz vytvořil skupinu s tržbami kolem 1,5 miliardy korun.

Katharine Butlerová: Panenky nejsou jen pro holky