Hračkářský mogul Homolka ke Sparkysu přikoupil Bambuli

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Na českém trhu s hračkami už dlouho nebylo tak živo jako v posledních dnech. Postaral se o to podnikatel Petr Homolka. Po převzetí sítě hračkářství Sparkys nyní vyplula na povrch také aktuálně uzavíraná akvizice velkých prodejen Bambule, respektive jejich provozovatele firmy Alltoys.

„Prodávám stoprocentní podíl ve společnosti Alltoys firmě Wormelen Group. Je mi 61 let a rád bych po zhruba dvou letech odešel do penze a tyto dva roky budu ještě s vedením společnosti pomáhat,“ řekl deníku E15 dosavadní majitel firmy Jaroslav Novozámský. Transakce podle něj ještě není formálně ukončena, takže se k ceně nevyjádřil. Homolka nechce své akviziční tažení komentovat vůbec.

„Trh sám si vyžádal vytvoření silného hráče, který by byl rovnocenným partnerem jak provozovatelům obchodních center, tak velkým hračkářským ‚značkám‘ a mohl prosadit vyvážené obchodní vztahy, neboť současné podmínky, jaké byly schopny získat menší české společnosti, většinou jednostranně zvýhodňovaly nadnárodní řetězce,“ komentoval dění v oboru Novozámský. Předloni to byl přitom právě on, který s Bambulí převzal většinu obchodů zkrachovalé sítě Puntanela.

Hračkářské společnostiHračkářské společnosti | E15

Skupina budovaná Homolkou se stane s tržbami kolem 1,5 miliardy korun v hračkářské branži nejsilnější na českém trhu. Útočí na pozice dosavadních největších hráčů. Na síť Dráčik slovenského byznysmena Dušana Víglaského, jež má v tuzemsku tržby kolem jedné miliardy korun, a na holding Lama Toys v čele s Vladimírem Šůlou. Ten ovládá síť hračkářství Pompo a velkoobchodníky s hračkami Mac Toys a MPK Toys. Šůlova skupina má tržby zhruba 1,2 miliardy korun.

Pawlowski si pojistil dluh za Sparkys
Hračkářská síť Sparkys sice formálně přešla pod křídla Wormelen group byznysmena Petra Homolky, podíly nového majitele však mají v zástavě Sebastian Pawlowski a jeho partnerka Katharine Butlerová, donedávna vlastníci firmy.
„Pravděpodobně se bude jednat o případ, kdy společnost Wormelen group jako nabyvatel a současný vlastník podílů ve společnosti má na základě smlouvy o převodu podílů stále neuhrazený dluh vůči původním vlastníkům z titulu ceny za převod podílu,“ soudí advokátka Táňa Skálová ze společnosti Vilímková, Dudák & Partners. Zástavou si Pawlowski a Butlerová pojistili splacení dluhu. Podle Skálové to je běžný postup.
Právě splacení závazků za převzetí jednoho byznysu v minulosti je předmětem sporu, který nový hračkářský magnát Homolka vede a dosud není ukončen. „Naše společnost Aremsi panu Homolkovi předala distribuci kanadského výrobce hraček Spin Master, ale nikdy nedostala zaplaceno,“ sdělila deníku E15 spolumajitelka Aremsi Linda Kočí.
Homolkova firma však tvrdí, že smlouva z roku 2011 s Aremsi posléze přestala platit a tím pádem zmizely i s ní spojené závazky. Ve prospěch Homolky rozhodl už prvoinstanční i odvolací soud. V současnosti čeká pře na rozhodnutí Nejvyššího soudu.