Hračkářství Sparkys chystá akvizici, Česko je mu už malé

Sparkys

Sparkys Zdroj: profimedia

Tuzemská síť hračkářských obchodů Sparkys se připravuje na expanzi do zahraničí. Na českém trhu už totiž společnost vlastněná manžely Katharine Butlerovou a Sebastianem Pawlowským velký prostor pro růst nevidí. „Český trh už je poměrně saturovaný. Zcela určitě proto řešíme další expanzi prostřednictvím akvizice nebo konsolidace,“ řekla deníku E15 Butlerová. „Jen tak přijít a začít otvírat nové obchody totiž není až tak jednoduché,“ dodala.

Detaily plánované transakce zatím byznysmenka tají. „Bude to však zásadní změna, kterou chceme podniknout v následujících dvanácti měsících,“ uvedla Butlerová. Spolumajitelka Sparkys očekává, že další konsolidaci prodělá rovněž tuzemský trh s hračkami. „Pět velkých hráčů je na trh takovéto velikosti prostě moc,“poznamenala v rozhovoru s E15.

Přesto se nevzdává plánů na rozšíření byznysu ani v Česku, kde v současnosti provozuje 23 prodejen. „Jde o získání úspor z rozsahu, potřebujeme být větší,“ říká šéfka společnosti. A hned dodává, na jakých číslech by firmu ráda viděla: „Jsem přesvědčená, že silná firma v oboru musí mít tržby nejméně kolem 800 milionů korun.“ Sparkys loni utržil zhruba 330 milionů. Ziskové marže firmy jsou podle spolumajitelky vzhledem k těžké situaci v oboru relativně dobré.

Dlouhodobý cíl firmy je mít na českém trhu kolem pěti desítek obchodů. Podle Butlerové je však možné, že řetězec z některých nevýdělečných obchodních center naopak odejde. Totéž však očekává i v případě konkurence. Hračkářství je prý v Česku prostě moc.