Ikea hodlá do roku 2020 investovat v Rusku dvě miliardy eur

IKEA

IKEA Zdroj: E15

Švédský prodejce nábytku Ikea plánuje do roku 2020 investovat do nových i starších obchodních center MEGA v Rusku zhruba dvě miliardy eur (55,1 miliardy korun). Firma tak potvrdila své dlouhodobé expanzní plány v zemi, přestože ruská ekonomika zpomaluje.

Šéf divize obchodních center IKEA Shopping Centres Russia Armin Mikaeli dodal, že další nákupní centrum firmy, které bude v Rusku již 15., společnost otevře v roce 2018 v Mytišči nedaleko Moskvy. „Je to pro nás velká investice. Utratíme kolem 260 milionů eur jen za nákupní centrum,“ uvedl Mikaeli. Další investice poputují do infrastruktury.

Zhruba 60 procent ze dvou miliard eur bude firma podle agentury Reuters investovat do otevření nových obchodních center. Zbývajících 40 procent půjde do stávajících center. Firma nyní chce otevřít obchody i v menších městech s počtem obyvatel v rozmezí půl až jeden milion, dodal Mikaeli.

Ekonomice i sankcím navzdory

Firma bude pokračovat v expanzi navzdory současnému prudkému zpomalení ekonomiky, které zhoršily západní sankce. „Trochu zpomalujeme, ale stále věříme v Rusko a že (ekonomika) se vrátí zpět na správnou cestu. To je důvod, proč se rozhodujeme pro tak velkou investici,“ řekl novinářům Mikaeli.

IKEA Shopping Centres Russia je součástí skupiny IKEA. Vlastní a provozuje obchodní centra pod názvem MEGA po celém Rusku. Součástí každého z obchodních centrem je i obchod s nábytkem IKEA. První centrum bylo otevřeno v roce 2002 a firma se podle svých internetových stránek od té doby stala největším provozovatelem obchodních center v Rusku.