Ikea už vaří i vlastní pivo

tmavý ležák Ök Mörk od Ikea.

tmavý ležák Ök Mörk od Ikea.

Švédský řetězec s nábytkem Ikea postupně rozšiřuje svojí působnost do dalších segmentů. Poté, co začal vyrábět televize, nyní vaří i vlastní pivo.

Zákazníci nakupující v řetězcích s nábytkem si už v některých zemích včetně České republiky můžou vybrat mezi světlým a tmavým ležákem. Tak jako vše v Ikea, i pivo má svůj vlastní krkolomný švédský název. Prodává se ve třetinkách pod názvy Öl Ljus a Ök Mörk. Pivo Ikea se údajně vaří v pivovaru Krönleins v jihošvédském Halmstadu.

Na některých trzích, kde Ikea působí, už svůj ležák prodává. Mohou si ho koupit zákazníci v Česku nebo na Slovensku či ve Velké Británii. V domovském Švédsku si na něj ale kvůli přísným protialkoholovým zákonům budou muset ještě počkat. Ve skandinávské zemi se alkohol smí prodávat pouze v obchodech se zvláštní licencí. Pivo se zatím neprodává ani v Německu. V Česku je podle mluvčí Ikea ČR Petra Chadraby ležák s modrožlutým logem k dostání od konce května.

Před šesti lety přišla Ikea se svojí „Švédskou jídelnou“, která se stala celosvětovým hitem a proslavily ji zejména švédské masové koule. Řetězec také letos v létě začal prodávat vlastní televizní soupravy do obýváku pod značkou Uppleva.