Investoři do hraček převzali síť fitcenter Expreska

fitness centrum Expreska

fitness centrum Expreska Zdroj: fitness centrum Expreska

Bující trh se zdravým životním stylem začíná lákat soukromý kapitál. Dřívější specialista na fúze a akvizice skupiny KKCG Ondřej Štěpánek a prezident České golfové federace Zdeněk Kodejš mají se svým investičním uskupením Skyline další zářez. Kapitál vložili do tuzemské franšízové sítě fitcenter pro ženy Expreska. Loni investovali do výrobce hraček Millaminis, za nímž je designér Igráčka Miloš Hába.

„Ve srovnání se západní Evropou nebo Amerikou je tu rozvoj oboru zdravého životního stylu stále ve velmi rané fázi,“ zdůvodnil investici Štěpánek. Po plném rozjezdu projektu cílí na roční výnos kolem patnácti až dvaceti procent. „Celkově nás akvizice Expresky včetně následných investic stála mezi deseti až dvaceti miliony korun,“ řekl serveru E15.cz Štěpánek. Do hraček Millaminis dal kolem osmdesáti milionů.

Štěpánek nepopírá, že při převzetí Expresky od jejího zakladatele Petra Kořínka nenašel síť úplně v ideálním stavu. „Věcí jsme měnili relativně dost. Minulý majitel z našeho pohledu poněkud podcenil vnitřní provoz sítě,“ poznamenal. Noví vlastníci například zavedli pro všechny franšízy centrální nákupy. Snížili tím náklady.

V Česku má Expreska aktuálně pětadvacet provozoven, dalších čtrnáct je na Slovensku. „Máme řadu zájemců o nové pobočky,“ dodal podnikatel. Do dvou let plánuje mít v tuzemsku padesát až šedesát fitness center. S dvojnásobným růstem počítají investoři rovněž na slovenském trhu. Majitelé konceptu počítají také s expanzí do zemí typu Maďarska nebo Rakouska. Další trh po Slovensku však společnost přidá nejdříve v roce 2018.