Kabelku od Louise Vuittona koupíte kvůli propadu libry nejlevněji v Londýně

Luis Vuitton

Luis Vuitton Zdroj: Pixabay.com

Luis Vuitton
Luis Vuitton
Luis Vuitton
Luis Vuitton
Luis Vuitton Foundation v Paříži
26
Fotogalerie

Výrazné oslabení britské měny po referendu o vystoupení Spojeného království z Evropské unie prospívá na ostrovech nákupům luxusního zboží. Obchodníci v tomto sektoru se totiž na rozdíl od ostatních bojí zvednout ceny, aby neodradili zákazníky.

Výsledkem je tak dobrá příležitost pro nákupy. Kabelka Speedy 30 značky Louise Vuitton na začátku října stála 802 dolarů (zhruba 19 750 korun), zjistil průzkum pro list Wall Street Journal. V Paříži stojí o 50 dolarů více, v New Yorku 970 a v Číně dokonce 1 115 dolarů.

Právě zákazníci z nejlidnatější země světa teď využívají příznivějších britských cen nejvíce. „Číňané u nás dělají hromadné nákupy,“ řekla BBC šéfka marketingu řetězce Westfield Myf Ryanová. V porovnání s minulým rokem utratili zákazníci z Číny v jeho obchodech o 53 procent více.

Kurz britské libry vůči americkému dolaru

Graphical visualization of market data.

Příležitost pro nákupy ovšem podle konzultanta společnosti Deloitte pro luxusní zboží Nicka Popea nebude trvat věčně. „Přepychové značky se obvykle snaží vyhýbat hromadnému zvyšování cen,“ řekl Pope BBC. „Ale pokud se současná cena libry v následujících šesti až dvanácti měsících stane ´novým normálem´, pravděpodobně se jí přizpůsobí více luxusních značek.“