Kapr či Čertovský speciál, i pivovary mají Vánoce

Pivo

Pivo Zdroj: svet-piva.cz

Pivaře bloumajícího před regály s pivem zaujmou na první pohled svým barevnějším designem i neobvyklými názvy jako například Kapr, Čertovský speciál či Adventní pivo. Ačkoli je výroba silnějších pivních speciálů doménou zejména malých pivovarů a minipivovarů, v době Vánoc se k nim rády přidají i ty větší průmyslové.

Pivovary tak mohou alespoň na chvíli zapomenout na pokles spotřeby čepovaného piva a obecně stagnaci trhu a získat potenciálně nové zákazníky. Pivovary sází na to, že spotřebitelé jsou o Vánocích přístupnější připlatit si za speciál, který je dražší než obvyklé desítky či dvanáctky.

Zájem o pivní speciály je trendem posledních let. Jejich podíl na trhu sice není velký, odhadem to není více než 2,5 procenta celkového výstavu, na rozdíl od jiných kategorií ale stále mírně stoupá. Pivovary se v době ekonomické krize snaží vyjít zákazníkům vstříc a hledají novinky. „Do toho zapadá filozofie výroby speciálů nejen na Vánoce, ale i k Velikonocům a dni svatého Patrika, jejichž podíl mírně stoupá,“ řekl deníku E15 výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Adventní pivo vyrábí pivovar Velké Březno, Čertovský speciál pochází z pivovaru Jihlava. Plzeňský minipivovar Groll láká na speciál s karamelovým aroma nazvaný Kapr, pivovary Chodovar zase na Vánoční speciál. Pivovar Strakonice poslal letos na trh dva druhy vánočního piva – šestnáctistupňový Vánoční světlý speciál a o tři stupně slabší Čokoládový speciál. Pivovar Holba Hanušovice letos uvařil 1500 hektolitrů polotmavého Šerák speciál, který stupňovitostí 13,51 odkazuje na kopec, po němž dostal jméno.

Vzestup prodeje prémiových piv i speciálů zaznamenává každoročně kolem Vánoc i jednička na tuzemském trhu Plzeňský Prazdroj.