Klame tyčinka Deli bez pistácií spotřebitele? Nestlé se soudí s inspekcí

čokoládová tyčinka Deli pistáciová

čokoládová tyčinka Deli pistáciová Zdroj: Anna Vackova/E15

Švýcarský potravinářský koncern Nestlé se v Česku pustil do důležitého boje. Spor se vede o to, zda čokoládová tyčinka Deli pistáciová, ve které pistáciové oříšky nahrazuje pouze aroma, klame spotřebitele a měla by se jmenovat jinak.

Používání náhražek je přitom v potravinářském průmyslu běžné. Spotřebitelské organizace při různých testech objevily vanilkovou zmrzlinu bez vanilky, jemnou drůbeží paštiku bez drůbežího masa či jahodovou marmeládu, kde jahody nahradilo aroma. Na webu Potraviny na pranýři provozovaném Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí je například za poslední měsíc uveden Selský jogurt Irská káva, který vůbec tuto složku neobsahuje. Kávu nahrazuje extrakt z cikorky.

Právě potravinářská inspekce po kontrole v obchodech v Olomouckém kraji rozhodla před dvěma roky o tom, že Nestlé má vyřadit z prodeje Deli Pistáciovou. A opravit obaly výrobku tak, aby neklamaly spotřebitele. Podle inspekce by totiž měly být u výrobku, který je označený jako pistáciový, základní surovinou pistácie.

čokoládová tyčinka Deli pistáciováčokoládová tyčinka Deli pistáciová | Anna Vackova/E15

„Nebyly-li při výrobě potraviny pistácie použity, nelze tento název pro daný výrobek použít,“ rozhodla inspekce. Inspektoři uvedli, že další tyčinky Deli s malinovou, rozinkovou nebo oříškovou příchutí obsahují skutečné plody a zákazníky neklamou. Nestlé ale výrobek odmítlo změnit a inspekci zažalovalo. Podle právníka švýcarského koncernu Miroslava Bartoně je složení výrobku včetně toho, že obsahuje pistáciové aroma, na obale dostatečně popsáno a nedochází tak ke klamání zákazníků.

„Některé výrobky označené obdobným tradičním názvem (malinovka či vanilková zmrzlina) rovněž neklamou spotřebitele, neboť ten s ohledem na své dlouhodobé zkušenosti a vědomosti neočekává v těchto výrobcích plody malin či kousky vanilky,“ uvedl v žalobě Bartoň.

Třicetiletá tradice

Podle Nestlé se Deli pistáciová vyrábí už od roku 1985 a zákazníci dobře vědí, že tyčinka neobsahuje pistáciové oříšky. A nedochází ani k ekonomickému poškození zákazníků, podle Nestlé jsou Deli pistáciové prodávány za cenu odpovídající tomu, že ve výrobku je pouze aroma.

Krajský soud v Ostravě, který žalobu Nestlé projednával, švýcarské společnosti vyhověl. Spor ale zatím definitivně neukončil. Předseda senátu Jiří Gottwald totiž rozhodnutí Státní zemědělské a potravinářské inspekce označil za nesrozumitelné. Podle soudu se totiž inspekce nevypořádala s námitkami Nestlé, neuvedla, proč je považuje za mylné či vyvrácené. Inspekce tedy musí svoje rozhodnutí doplnit a vydat nové rozhodnutí.