Konec cashbacku? Obchodníci protestují proti školením

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Některé obchody uvažují o zrušení možnosti výběru hotovosti u pokladen svých prodejen při platbě nákupu. Obchodníkům se totiž nelíbí nová povinnost nechat proškolit obsluhu pokladen, aby byla schopna rozeznat padělané bankovky, což by je stálo několik milionů korun. Uvedl to prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a Svazu českých a moravských spotřebních družstev Zdeněk Juračka. Takzvaný cashback v Česku funguje od roku 2007 a jeho obliba rychle roste.

Školení pokladních podle Juračky nařizuje přechodné ustanovení zákona o oběhu bankovek a mincí, které má platit od letošního 1. července a jde prý nad rámec platných směrnic EU. O zrušení cashbacku kvůli tomu podle Juračky uvažuje například síť družstevních prodejen COOP, která tuto službu nabízí na zhruba 1500 pobočkách. „Pokud se nám nepodaří nařízení (o povinném školení) změnit, tak cashback zrušíme, protože se nám nevyplatí,“ uvedl Juračka.

Proškolení jedné pokladní s certifikátem České národní banky bude totiž podle Juračky stát 2000 korun. Za nesplnění povinnosti proškolit obsluhu pokladen by obchodníkům hrozila pokuta až deset milionů korun. Obchodníci na problém upozornili ministra financí Miroslava Kalouska, který podle Juračky tuto novou povinnost nepovažuje za rozumnou. SOCR se zároveň prostřednictvím jednoho poslance snaží povinné školení vyjmout z právě projednávané novely zákona o oběhu bankovek a mincí. Obchodníci už nyní učí pokladní rozpoznávat bankovky.

Ministerstvo financí podle jeho mluvčího Ondřej Jakoba pochybuje o tom, zda je povinnost absolvovat odborný kurz v případě cashbacku adekvátní. MF proto už loni zahájilo diskusi s ČNB o jejím přehodnocení. „MF vychází z toho, že postup při cashbacku se z hlediska nakládání s hotovostí nijak neliší od situace, kdy obchodník vrací hotovost při běžném placení. V případě vracení hotovosti při běžném placení se absolvování odborného kurzu rovněž nevyžaduje a dokonce ani v případě přijímání hotovosti při běžném placení, kdy by rozpoznávání bankovek mělo mnohem větší smysl,“ sdělil Jakob.

Jak Češi vybírají hotovost u pokladen:

obchodních místpočet výběrůvybraná částka (v mil. Kč)
20093899105 419115,98
20104868245 122290,44
20115368365 925429,31

Pramen: Sdružení pro bankovní karty

Díky takzvané službě cashback se klienti bank pohodlně dostanou k penězům při nákupu v supermarketu či hypermarketu a nemusí hledat bankomat své banky. Z jejich bankovního účtu se odečte zároveň platba za nákup i vybrané peníze. Objem loňských výběrů prostřednictvím služby cashback podle statistik Sdružení pro bankovní karty (SBK) narostl oproti předchozímu roku o polovinu na 430 milionů korun při 365.925 výběrech.

Úměrně rostoucí popularitě služby cashback narůstá i počet míst, kde lze tuto službu požadovat. Zatímco v roce 2009 jich bylo 3899, loni se jejich počet zvýšil na 5368. Nejčastěji lze takto vybrat peníze u velkých obchodních řetězců nebo čerpacích stanic. Horní hranice výběru je limitována 1500 korunami.