Kongresové centrum opraví výtahy

Kongresové centrum Praha tíží dluhy z let 1998
až 2000, kdy si půjčilo na uspořádání summitu Světové banky
a Mezinárodního měnového fondu téměř tři miliardy korun

Kongresové centrum Praha tíží dluhy z let 1998 až 2000, kdy si půjčilo na uspořádání summitu Světové banky a Mezinárodního měnového fondu téměř tři miliardy korun Zdroj: E15 Anna Vackova

Pražské kongresové centrum (KCP) si nechá opravit výtahy. Půjde o největší investici v hlavní budově od výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky na podzim roku 2000, kvůli němuž se firma silně zadlužila. Důvodem pro rekonstrukci je stav části zdviží, který neodpovídá předpisům a normám Evropské unie.

„Díky vstřícnosti Komerční banky, jež nám v červnu odložila jednu ze splátek jistiny, jsme získali finanční prostředky a mohli vyhlásit poptávkové řízení na kompletní modernizaci sedmnácti výtahů včetně strojoven a kabin,“ uvedl generální ředitel KCP Michal Kárník. Splátku Komerční bance, jejíž výše činila 30 milionů korun, může KCP zaplatit až na konci roku 2013.

Jako dodavatele vybralo představenstvo podniku chrudimskou společnost EL–VY. „Během prvního pololetí příštího roku nám tato firma za něco málo přes 12 milionů korun provede první etapu modernizace,“ řekl Kárník. Následovat bude druhá etapa, která by měla zahrnovat šest zdviží. Její náklady se budou pohybovat mezi třemi až čtyřmi miliony.

Červnová splátka, z níž se centrum vyvázalo, je součástí úvěru od Komerční banky z roku 2005. KCP si od ní tehdy půjčilo 700 milionů korun. Po zaplacení prosincové splátky jistiny bude KCP dlužit bance necelých 300 milionů korun, zbývající úroky odhaduje na 18 milionů.

KCP nakupilo dluhy, které včetně úroků přesáhly čtyři miliardy korun. Dosud bylo uhrazeno více než 2,4 miliardy, do konce roku 2014 zbývá zaplatit asi 1,9 miliardy.