Konkurenti Fortuna a Tipsport se spojili. Chtějí spolupracovat na stíracích losech

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Fortuna

Na českém loterijním trhu se rýsuje spolupráce dvou velkých konkurentů. Společnosti Fortuna a Tipsport se v minulých dnech dohodly na spolupráci v oblasti stíracích losů. Partnerství musí ještě schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který na základě žádosti obou firem v pondělí zahájil správní řízení.

„V posledních dnech jsme s Tipsportem jednali o možné spolupráci v oblasti stíracích losů a dobrali jsme se určitých parametrů, za nichž by to bylo možné. Domluvili jsme se, že bychom v této oblasti chtěli spolupracovat,“ uvedl mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Vzájemná jednání potvrdil i manažer komunikace sázkové kanceláře Tipsport Jiří Hadrava. „Jednáme s Fortunou o chystané spolupráci na trhu stíracích losů. Především abychom dokázali lépe a efektivněji využít možností, které trh stíracích losů nabízí,“ vzkázal Hadrava. Jde však o konkurenční firmy, které mají na trhu kurzových sázek a loterií výrazný podíl. Právě proto se obrátily na antimonopolní úřad, aby jim jejich spolupráci schválil. „Pokud ta žádost bude vyřízena kladně, tak bychom tu dohodu finalizovali a stvrdili,“ dodal Šrain.

Žádné informace do rozhodnutí ÚOHS

Zda konkurenti plánují společné losy nebo půjde jen o marketingovou či jinou spolupráci, však Šrain s ohledem na další konkurenci v současné době specifikovat nechtěl. Sdílnější nebyl ani Hadrava.

„V tuto chvíli je podána žádost na ÚOHS, který se naším záměrem bude zabývat. Další kroky mohou následovat až po rozhodnutí ÚOHS. Více informací tak v tuto chvíli, samozřejmě i z konkurenčních důvodů, k celému projektu dávat nebudeme,“ doplnil Hadrava. Předseda ÚOHS Petr Rafaj sdělil, že rozhodnutí ještě jeho úřad nevydal.

Obě společnosti nabízí několik desítek stíracích losů v ceně od 20 do 200 korun. Jejich konkrétní nabídka se neustále mění. Na celkovém objemu přijatých sázek i hrubých výher však zaujímají jen malý podíl. Například Fortuna v minulém roce prodala stírací losy za celkem 6,5 milionu eur, zhruba 168,4 milionu korun, a na výhrách vyplatila 2,9 milionu eur. Přesto jde o zajímavý byznys, což potvrzuje loňský nárůst prodejů. Přijaté sázky ze stíracích losů totiž Fortuně loni vzrostly meziročně o 90,8 procenta.

Nejvýraznějším hráčem v segmentu stíracích losů zůstává Sazka sázková kancelář, která loni prodala přes 17 milionů losů za celkem 319 milionů korun. Tipsport svou nabídku rozšířil o stírací losy teprve loni, čísla za jejich prodej proto dosud nezveřejnil.