Korutanský řezník koninou zachránil své klobásy

Koňské maso

Koňské maso Zdroj: E15

O třetinu se zvýšil odbyt klobás, když do nich řezník Josef Freitag v jihorakouských Korutanech začal tajně přidávat koninu. Kvalita a chuť uzeniny se zvýšila tak dramaticky, že nezůstalo jen u původního pokusu a "speciální klobásy" vyráběl rok.

Recept na speciální klobásy byl tajný, ale po vypuknutí aféry s koninou řezníka odhalila rakouská inspekce a začala se o něj zajímat policie. „Nikdo o tom nevěděl, jinak by to lidé nejedli,“ řekl Freitagův obhájce Franz Grossmann v rakouské televizi ÖRF.

Koňské maso si Freitag opatřoval v rakouském Štýrsku a v sousedním Německu. Na koninu se přišlo ve středu při kontrole povolané z rakouského ministerstva zdravotnictví. Uzenina byla na pokyn úřadů okamžitě stažena z prodeje a Freitag byl obžalován.

Podle jeho obhájce Grossmanna se ale vlastně řezník ničeho nedopustil. Koňské maso bylo kvalitní a k neoprávněnému obohacení nedošlo. Rakousko se stejně jako řada dalších evropských zemí potýká s následky skandálu se zaměňováním levnějšího koňského masa za hovězí. Skandál vypukl v polovině ledna v Británii a v Irsku a podobné případy se pak objevily ve více než deseti zemích EU, včetně České republiky a Slovenska.

Členské země Evropské unie minulý týden schválily celoevropský plán intenzivnějších namátkových testů DNA, které mají odhalovat koňské maso prodávané jako hovězí. Ve Vídni odhalili koninu v lasagních a kebabu.

O aféře s koňským masem čtěte více: