Křetínský a Tkáč chtějí mít vliv na složení vedení firmy Metro

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: Profimedia

Podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč chtějí mít vliv na složení představenstva a dozorčí rady německé maloobchodní společnosti Metro AG. Informovala o tom agentura Reuters. Oba podnikatelé ve firmě ovládají přes opční kontrakty 20,59 hlasovacích práv.

Křetínský s Tkáčem chtějí v příštích 12 měsících koupit ve firmě další podíly. Podle sdělení podniku ale nemají zájem výrazněji měnit kapitálovou strukturu Metra, zejména pokud jde poměr vlastního jmění a dluhu a dividendovou politiku.

Metro se značkou Metro Cash & Carry má podle svého webu v 25 zemích více než 760 obchodů a zaměstnává přes 100 tisíc lidí. Obsluhuje přitom kolem 21 milionů zákazníků. Pod značkou Real provozuje firma v Německu 280 prodejen a pracuje pro ni více než 34 tisíc lidí.

Společnost Metro byla k loňskému červenci čtvrtou největší maloobchodní firmou v Evropě. Společnost EP Global Commerce (EPGC) Tkáče a Křetínského vstoupila do firmy poprvé letos v srpnu.

V České republice je skupina Metro zastoupena od roku 1997. Její divize Makro Cash & Carry ČR provozuje v Česku 13 velkoobchodních center.