Křetínský s Tkáčem nepřesvědčili dvojici akcionářů Metra o nabídce na převzetí

Německé Metro se v Česku jmenuje Makro

Německé Metro se v Česku jmenuje Makro Zdroj: Profimedia

Daniel Křetinský
Patrik Tkáč
Makro, ilustrační foto
4
Fotogalerie

Investiční skupina EP Global Commerce (EPGC) českého miliardáře Daniela Křetínského a slovenského investora Patrika Tkáče neúspěšně jednala o své nabídce na převzetí německé obchodní společnosti Metro se dvěma předními akcionáři podniku. Ti tuto nabídku odmítají. Neúspěch rozhovorů podle agentury Reuters výrazně snižuje šance na úspěch nabídky, jejíž platnost končí ve středu. EPGC nicméně potvrdila, že nabídku nehodlá zvyšovat.

EPGC uvedla, že s akcionáři Meridian Foundation a Beisheim Group, kteří v Metru vlastní dohromady 20,56 procenta akcií, nedokázala nalézt společné stanovisko. Poukázala konkrétně na rozdílné názory na hodnotu podniku. „EPGC oceňuje tón a atmosféru rozhovorů a lituje, že nebyly úspěšné. Nadále však věříme, že tato nabídka představuje pro všechny akcionáře jedinečnou příležitost k prodeji akcií za atraktivní cenu,“ uvedla EPGC.

Skupina předložila návrh na převzetí Metra v polovině června, za každou kmenovou akcii podniku nabídla 16 eur. Vedení Metra však nabídku odmítlo, proti převzetí se postavili také někteří akcionáři. Nabídka celý podnik ohodnocuje na 5,8 miliardy eur (téměř 150 miliard korun), vedení firmy ji ale považuje za příliš nízkou. Akcionáři Meridian Foundation a Beisheim Group minulý týden oznámili, že v rámci snahy o odvrácení převzetí spojí své podíly a hlasovací práva.

Skupina Metro má ve 26 zemích přes 770 velkoobchodů Cash & Carry, které zaměstnávají přes 150 tisíc lidí. Firma vlastní také německé hypermarkety Real, které se ale snaží prodat, stejně jako aktivity v Číně. V České republice je skupina Metro zastoupena od roku 1997. Její divize Makro Cash & Carry ČR provozuje v Česku 13 velkoobchodních center.