Lázně budou bojovat o přežití

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Až pětinový propad počtu klientů, kterým hradí lázeňský pobyt zdravotní pojišťovny, očekávají letos česká a moravská lázeňská města. Lázeňské firmy nevylučují ani uzavírání některých částí svých provozů. Podle národního zdravotnického informačního systému se v roce 2010 léčilo v tuzemských lázních 365 tisíc klientů. Z toho 113 tisícům hradily pobyt pojišťovny a 253 tisíc klientů si péči platilo z vlastních peněz.

„Očekáváme, že pojištěnců přijede o patnáct až dvacet procent méně a v tomto poměru se sníží i tržby,“ odhaduje propad Martin Plachý, ředitel skupiny Royal Spa, kam patří lázeňské komplexy v Mariánských Lázních, Velkých Losinách či v Rožnově pod Radhoštěm. Samoplátci, ani ti zahraniční, podle firem lázně nespasí, protože zůstávají mnohem kratší dobu, než ti, kterým hradí pobyt pojišťovna. Výpadek jednoho pojištěnce tak dokážou nahradit jen čtyři samoplátci.

 

K omezení plateb lázeňských pobytů pojišťovnami má dojít v druhé polovině letošního roku. Zatím ale není přesně jasné, o jaké změny půjde. „Do jaké míry se změny dotknou jednotlivých lázní, závisí na typech onemocnění, která se v daných lázních léčí. U některých indikací dojde ke zkrácení pobytu, jinde se sníží četnost pobytů hrazených pojišťovnami. A některé druhy léčení již pojišťovny hradit nebudou vůbec,“ říká Jitka Ferbrová, předsedkyně dozorčí rady Lázní Bělohrad.

Některé firmy se už připravují. Například Lázně Darkov uzavřely smlouvy s vybranými nemocnicemi na samoplátecký program. To znamená, že do lázní mohou ve spolupráci s nemocnicemi zamířit i lidé hradící si veškerou péči z vlastních prostředků. „Jde především o pacienty ze zahraničí,“ říká generální ředitel Lázní Darkov Vladimír Cigánek.