Léčivé prameny chceme udržet v originální podobě, říká ředitel BHMW, Vojtěch Milko

Stáčírna léčivé vody v Bílině

Stáčírna léčivé vody v Bílině Zdroj: E15 Michal Nosek

Vojtěch Milko ředitel bílinských minerálních vod
Stáčírna léčivé vody v Bílině
Stáčírna léčivé vody v Bílině
Stáčírna léčivé vody v Bílině
Stáčírna léčivé vody v Bílině
9
Fotogalerie

Bílinská kyselka a Zaječická hořká voda jsou jedničkami na trhu. "Bohemia Healing Marienbad Waters je česká firma, která svého času znovuobnovila stáčení Bílinské kyselky a Zaječické hořké vody, které se v naší zemi začaly stáčet už v roce 1664. Minulý režim tyto prameny téměř zničil a nám se podařilo vrátit jim tuzemský i zahraniční lesk, který jim bezesporu patří," říká šéf firmy Vojtěch Milko.

Jméno bílinské kyselky a s ní spojených nápojů má dlouhou tradici, jaké novinky a plány máte pro letošní rok?

V první řadě dokončíme rekonstrukci stáčírny v Mariánských lázních. Uvedeme na trh nové produkty jako Ferdinandův pramen, minerální vodu Aqua Maria s výtočností až tři miliony čtyři sta tisíc litrů měsíčně, a iontový nápoj značky Head, kterou většina lidí zná jako výrobce lyží nebo tenisových raket. V současné době pracujeme i na novém školícím centru v Bílině. Chceme více spolupracovat se školami, lékárnami a v místě stáčení těchto léčivých vod pořádat třeba i sympozia. Připravujeme i Centrum lázeňských a lékařských služeb BHMW, které by mělo být jak v Bílině, tak v Mariánských lázních.

Máte dobrou pozici na trhu léčivých pramenů, hodláte jí ještě více posílit?

Léčivé prameny chceme zachovat v originální podobě. Díky špičkovému technickému vybavení jsme docílili toho, že stáčíme prameny v nejvyšší balneologické kvalitě. Cílem je, aby se veškeré lázeňské prameny prodávaly pod „jednou střechou“. Rádi bychom také zvládli legislativní úkony směrem k EU, což je velmi důležité pro všechny firmy, které stáčejí lázeňské prameny. Bílinská kyselka a Zaječická hořká voda jsou jedničkami na trhu. Už řadu let se věnujeme osvětě v tomto směru a hodláme v tom pokračovat.

Kolik produkce zůstává v Česku a kolik jde na export?

V tuto chvíli vyvážíme šedesát procent celkové produkce do zahraničí, čtyřicet zůstává doma.

Budete rozšiřovat portfolio svých značek a produktů a distribuční síť?

V tuto chvíli spolupracujeme s Kofolou, která naše lázeňské prameny distribuuje téměř do všech obchodních sítí. Rozjeli jsme spolupráci také se serverem košík.cz, který je první, kdo založil samostatnou sekci „lázeňské prameny“, což je úžasné a jde přesně tou cestou, kterou směřujeme i my. Rádi bychom, aby v této sekci byly časem všechny lázeňské prameny, které se v této zemi stáčí. Tedy, nejen naše, ale i ty Karlovarské a další.

V Bílině proběhla rekonstrukce stáčírny, o jak vysokou investici se jednalo, a co máte dále v investičním plánu?

Celková rekonstrukce stáčírny v Bílině stála 115 milionů a tři sta tisíc korun. Samotnou technologii jsme vyčíslili na padesát milionů korun. Do Mariánských lázní jsme investovali více než 41 milionů korun a technologie vyšla na padesát sedm milionů korun.

Jak můžete firmu BHMW blíže popsat, kdo jí vlastní, kde se vzala, jaký má obrat a zisk a co plánuje do budoucnosti?

Bohemia Healing Marienbad Waters je česká firma, která svého času znovuobnovila stáčení Bílinské kyselky a Zaječické hořké vody, které se v naší zemi začaly stáčet už v roce 1664. Minulý režim tyto prameny téměř zničil a nám se podařilo vrátit jim tuzemský i zahraniční „lesk“, který jim bezesporu patří. Každý pramen je limitován svým místem a my chceme, aby každý člověk v této zemi, který chce pít léčivé vody, si je mohl koupit i v obchodě. Proto rozšiřujeme obchodní sítě a distribuci a budeme na tom pracovat i v budoucnosti. Nejvyšší obrat BHMW byl zhruba 70 milionů a předpokládáme, že ho letos překonáme. Nejvyšší zisk společnosti přesahoval jednadvacet milionů korun. Většinu zisku firmy investujeme zpět do rekonstrukcí a technologií.

Která ze značek má největší úspěch a jak budete dál rozvíjet potenciál podniku?

Bílinská kyselka i Zaječická hořká voda jsou unikátní. Nedá se říci, která má větší úspěch, protože každá se užívá na jiné obtíže. Bílinská je výborná pro dýchací cesty, DNU, překyselení žaludku. Zaječická je prvotřídní při problémech se střevy, zažíváním, pro detoxikaci organismu. Rudolfův pramen se užívá jako pitná kúra při tvorbě žlučových a ledvinových kamenů. Stejně tak jsme se pustili do obnovy stáčírny v Mariánských lázních, abychom mohli vrátit do našich domácností i Ferdinandův pramen, další z léčivých pramenů naší země. Koupě Mariánských lázní byl běh na dlouhou trať s desítkami problémů. Zvládli jsme to a v září bychom měli stáčírnu kolaudovat.

Kde máte ve firmě rezervy, a jak je řešíte?

Bílá místa stále máme v distribuci a také v lidských zdrojích. Velmi důležitá je pro nás edukace, kterou jsem už zmínil. Máme v ní padesát let zpoždění a vlastně začínáme od začátku. Po pádu komunismu se v naší zemi otevřely dveře s nepřeberným množstvím produktů ze zahraničí a někteří z nás zapomněli na to, jak kvalitní    zboží máme doma. České léčivé prameny patří mezi ty nejlepší na světě. Pro Bílinskou kyselku i Zaječickou hořkou vodu si jezdili králové, císaři, světoví básníci. Vyváželi jsme je do Anglie, Švédska, New Yorku, Vídně, Brazílie.