Lednu vévodí ruští turisté – a přibývají

Pravoslavné vánoce

Pravoslavné vánoce Zdroj: E15

Leden a únor jsou pro městské hoteliéry vůbec nejslabší měsíce v roce. Přesto jim letos jedna skupina turistů dělá nebývalou radost. Jsou to Rusové, jejichž svátky se díky pravoslavnému tíhnutí k juliánskému kalendáři protáhly až do poloviny ledna.

Zatímco jiní turisté republiku opustili nejpozději 2. ledna, Rusové teprve v neděli slavili příchod nového roku. A v období od poloviny prosince do poloviny ledna jich do České republiky přijelo podle prvních odhadů až dvakrát tolik než před rokem. Jsou tak bez nadsázky tahouny příjezdového cestovního ruchu, k čemuž přispívá také jejich záliba ve štědrém utrácení.

„Počet ruských klientů se oproti svátkům před rokem zdvojnásobil. Pokud se rozhodnou utrácet, tak to dělají velkoryse, rádi se nechají rozmazlovat a využívají všech nadstavbových hotelových služeb, například spa, masáže nebo večeře,“ řekla Petra Kazdová z hotelu InterContinental. „Rusové v těchto termínech hýbou Prahou. Když potkáte zahraničního turistu, tak je to z devadesáti procent Rus, jako hosté výrazně dominují,“ doplnil majitel hotelové sítě Sivek Hotels Viliam Sivek. Podle něj nemá město pro jiné turisty v zimě kouzlo, raději jedou na hory.

Trend potvrzují také údaje aerolinek ČSA, které musely od 28. prosince do 13. led-na operativně doplnit letový řád do Ruska o 184 le-tů, což je dvakrát vyšší číslo než před rokem. Celkem na vložené lety připadá dvacet tisíc cestujících.

„Reagovali jsme na mimořádný zájem jednotlivců i cestovních kanceláří,“ uvedl mluvčí ČSA Daniel Šabík. Analytická firma Mag Consulting odhaduje, že za loňské poslední čtvrtletí přijelo téměř 200 tisíc ruských turistů, za celý rok by se tak jejich počet mohl vyšplhat o nevídaných 25 procent. „Takový je index výjezdů z Ruska, netýká se to tedy pouze České republiky,“ řekl šéf firmy Jaromír Beránek.

Podle agentury CzechTourism utratí ruský turista v průměru 3700 korun za každý den pobytu, což je dvojnásobek toho, co si dovolí jeho kolegové z jiných zemí.