Lesk i bída Primarku. Levný řetězec rodiny Westonových brzy otevře i v Praze

Vlevo Hilary Westonová a Galen Weston uprostřed, majitelé obchodnického impéria.

Vlevo Hilary Westonová a Galen Weston uprostřed, majitelé obchodnického impéria. Zdroj: Profimedia

Uprostřed Hilary Westonová a vpravo Galen Weston, majitelé rodinného obchodnického impéria.
Irský řetězec s módou Primark je oblíben kvůli svým nízkým cenám.
Nakupování v Primarku v době pandemie.
Nakupování v Primarku v době pandemie.
Nakupování v Primarku v době pandemie.
16
Fotogalerie

Znovuotevření obchodů napjatě nevyhlížejí jen zákazníci, ale také prodejci. A mezi nimi rovněž jedna z nejbohatších rodin světa - klan Westonových, reprezentovaný především jeho nejstaršími členy Galenem a Hilary. Právě Westonovi jsou totiž majiteli řetězce s rychlou módou Primark, jehož první český obchod je před otevřením.

Spousta Čechů při své cestě do Londýna nikdy nevynechá Oxford Street. Mekka nakupování na jedné straně nabízí světové top brandy v proslulém obchodním domě Selfridges, na druhém konci ulice, u zastávky Tottenham Court Road, pak najdete neméně plný módní dům - Primark. Ta dvě místa by nemohla být odlišnější. V Selfridges nakoupíte nejnovější zboží od Louise Vuittona, Vivienne Westwoodové nebo návrhářů, jejichž jména vám zatím nic neříkají. V Primarku seženete bezejmenná trika, spodní prádlo i bundy. V prvním ovšem utratíte tisíce liber, v druhém údajně nic nestojí víc než 25 liber.

A oba koncepty kromě spokojených zákazníků spojuje ještě jedno - vlastník. Přes různé společnosti je vlastní rodinný klan Westonových, který v letošním vydání žebříčku nejbohatších Britů Sunday Times Magazine obsadil osmou příčku se jměním přesahujícím částku 10,5 miliardy liber.

A právě Primark, populární koncept rychlé módy, kterou rodina založila a rozšířila po celém světě, patřil k hlavním zdrojům jejího zisku. Jinak ovládá i mnohem větší společnosti. Především mateřskou firmu Primarku Associated British Food patřící k největším potravinářským firmám světa či největší kanadský retailový řetězec Loblaws. Jenomže zhruba čtyři stovky obchodů Primark v patnáctce významných trhů světa mělo před rozpoutáním pandemie choroby COVID-19 měsíční tržby 650 milionů liber, což z něj činilo klenot portfolia Westonů.

Letos se rodina „Primarků“ měla rozrůst o český obchod, který měl zákazníkům nabídnout alternativu před drážďanským nákupákem. Kvůli pandemii se však oficiální otevření obchodu na rohu pražského Václavského náměstí a Opletalovy ulice již několikrát odsunul. A zatímco administrativní budova, v níž bude Primark, nejspíš začne fungovat již v prosinci, start samotného obchodu není jen v kompetenci obchodníků, ale také vlády, která stále omezuje maloobchod.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!