Lidl se stal jedničkou tuzemského maloobchodního trhu. V tržbách předběhl Kaufland

Prodejna Lidlu v Berouně

Prodejna Lidlu v Berouně Zdroj: Lidl

E-shop Lidlu
Lidl
Kaufland
Kaufland
Prezident Svaz obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza
6
Fotogalerie

Pořadí obchodních řetězců na českém trhu se změnilo. Pozici jedničky nově obsadil Lidl, který za finanční rok končící únorem 2019 zvýšil tržby o deset procent na 58 miliard korun. Předstihl tak dosud nejsilnější Kaufland.

Lidl to připisuje především investicím do modernizace svých obchodů. “Přizpůsobujeme uspořádání zboží v našich prodejnách, postupně je modernizujeme a otevíráme nové v centrech měst v administrativních nebo bytových komplexech. Zároveň stavíme prodejny i v menších městech,” sdělila deníku E15 mluvčí řetězce Zuzana Holá. Nároky zákazníků se podle ní v poslední době mění rychleji. 

Lidl jen za loňský rok otevřel dvanáct nových poboček, nyní jich v Česku provozuje 255. Za nové prodejny a zahájení stavby logistického centra v Buštěhradu u Kladna loni společnost dala tři miliardy korun. „S dokončením centra a jeho uvedením do provozu počítáme na jaře příštího roku,“ uvedla dříve mluvčí. I pro rok 2020 plánuje otevření několika dalších prodejen. 

Modernizaci obchodů zrychlují v posledních letech podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy všechny řetězce na českém trhu. “Z loňských zhruba dvaceti miliard investic šla velká část právě na modernizaci stávajících obchodů,” řekl Prouza pro deník E15.  

Konkurenční řetězec Kaufland, který byl donedávna lídrem českého trhu, utržil za období končící únorem loňského roku 57 miliard korun. Snížil tak celkový obrat o tři procenta. Český Kaufland a Lidl patří pod německou skupinu Schwarz Group, které náleží čtvrtá příčka ve světovém pořadí obchodních řetězců. 

K dalším řetězcům v Česku patří Albert, Tesco nebo Penny Market. Podle údajů Evropské komise má 75 procent tuzemského trhu rozděleno jedenáct obchodních řetězců. To je více než v Německu nebo Velké Británii, kde na stejný podíl trhu stačí čtyři řetězce.