Likérce Jelínek v pololetí vzrostly tržby o čtvrtinu, zisk zdvojnásobila

Rudolf Jelínek

Rudolf Jelínek

Vizovické likérce Rudolf Jelínek v letošním prvním pololetí vzrostly tržby meziročně o 26 procent na 150 milionů korun. Firma za prvních šest měsíců vydělala 8,3 milionu korun před zdaněním, ve srovnání se stejným obdobím loňského roku přibližně dvojnásobek. Za celý rok ale firma očekává mírné meziroční snížení hospodářských výsledků.

Výrazný meziroční nárůst zisku připisuje firma hlavně nízkým prodejům ve stejném období loni. Kvůli zvýšení spotřební daně z alkoholu na začátku roku 2010 se totiž obchodníci koncem roku 2009 předzásobili a prodeje v loňském prvním pololetí šly proto výrazně dolů.

Letos společnost plánuje hospodařit se ziskem kolem 20 milionů korun při tržbách 350 milionů korun. Za mírným meziročním snížením letošního celoročního výsledku bude podle generálního ředitele likérky Pavla Dvořáčka zejména vývoj na tuzemském trhu s lihovinami, ale také rostoucí nelegální trh s tvrdým alkoholem. „Když bychom k tomu přičetli spotřební daň a bavili se o nějakém obratovém čísle, předpokládáme něco okolo tři čtvrtě miliardy korun v České republice,“ uvedl k celoročnímu odhadu Dvořáček.

Firma chce posílit hlavně v Česku a na Slovensku

Firma se také letos rozhodla více investovat do marketingu v Česku a na Slovensku. Kampaň má podpořit prodej a dlouhodobě upevnit značku.

Ještě na podzim vizovičtí zahájí zásadní rekonstrukci stáčírny, která si vyžádá 30 milionů korun. Projekt má být dokončen v polovině července příštího roku. Kvůli úpravám stáčírny se pozastaví na několik měsíců výroba. Palírna si tak musí předem vyrobit přibližně deset milionů lahví. „To s sebou nese nadstandardní zvýšení počtu zaměstnanců na stáčírně zhruba na dvojnásobek,“ uvedl Dvořáček.

Firma v Česku zaměstnává přibližně 100 lidí, celkově v průměru kolem 170, protože další pracovníky má například v Bulharsku, Rumunsku, na Slovensku a v Chile. Koncem července Jelínek oznámil, že přesune sídlo celého holdingu R. Jelínek Group do Nizozemska.

Likérce vloni meziročně klesly výnosy o 14 procent na 362 milionů korun. Zisk před zdaněním byl ve srovnání s rokem 2009 o 33 procent nižší, když činil 21,5 milionu korun.