Likérka Jelínek neuspěla se žalobou na územní plán Vizovic

Areál likérky Rudolf Jelínek

Areál likérky Rudolf Jelínek Zdroj: Jan Hrouda, Euro

Budoucnost areálu likérky Rudolf Jelínek a jejích plánů na výstavbu hotelu se dále komplikují. Krajský soud zamítl žalobu největšího tuzemského producenta ovocných pálenek, kterou chtěl změnit, případně rovnou zrušit územní plán města Vizovice. Součástí plánu je vymezení prostoru pro případné prodloužení tratě Vizovice – Valašská Polanka, které významně zasahuje do areálu firmy v centru Vizovic, v němž by chtěla postavit hotel.

Výstavba železnice by podle firmy zásadně zkomplikovala její provoz i v areálu pořádané akce. „Rozhodně se odvoláme. Nemáme ještě písemné rozhodnutí, ale z ústního vyjádření nevyplývá, že by se soud vypořádal s jakýmkoli naším argumentem. Spíše nám radil, jak v budoucnu postupovat, než že rozhodoval v souladu se zákonem,“ řekl deníku E15 generální ředitel likérky Pavel Dvořáček.

Příčinou sporů je, že stát a Zlínský kraj naplánovaly prodloužení železniční trati z Vizovic do Valašské Polanky ke hranicím se Slovenskem. Jedna z variant – ovšem ta nejpravděpodobnější – vede přímo areálem likérky. Plán na prodloužení tratě se dostal do návrhu zásad územního rozvoje Zlínského kraje v roce 2008. Poté se právě promítl i do územního plánu Vizovic.

Ministerstvo chce prodloužit trať

Likérce nepomáhá ani to, že i obec Vizovice je proti stavbě. Územní plán s prodloužením trati je totiž podle města v souladu s nadřazenou dokumentací, a tedy se zákonem. Plán se přitom podle vedení Vizovic týká nejen likérky, ale i dalších firem. Kraj se nicméně odvolává na ministerstvo dopravy s tím, že pouze respektuje jeho rozhodnutí prodloužit trať, o což usiloval již Tomáš Baťa ve třicátých letech minulého století.

Vedení likérky se ale nevzdává. Během čtrnácti dnů podá žádost o stavební povolení na částečnou opravu budov v areálu. „Jsem zvědav na stanovisko stavebního úřadu,“ uvedl. „Co se týče hotelu, nyní jsme ve fázi projektové přípravy,“ dodal.