Londýn je pro obchodníky nejdražším městem Evropy

Old Bond Street

Old Bond Street Zdroj: Tony Hisgett, Flickr, CC BY 2.0

Londýn je pro obchodníky s luxusem stále vysněnou destinací. Z hlediska nájmů za obchody nemá londýnská nákupní třída Old Bond Street v Evropě konkurenci. Za metr čtvereční se tam měsíčně platí 908 eur, vyplývá z nové studie poradenské společnosti Colliers International.

Pro srovnání: v pražské ulici Na Příkopě nebo v Pařížské se za stejnou plochu obchodů platí kolem 180 eur, výjimečně 200 eur. „Londýn stále představuje stěžejní lokalitu pro jakoukoliv značku, která usiluje o status mezinárodního luxusu,“ uvedl Paul Souber, ředitel maloobchodního oddělení pro centrální Londýn v Colliers.

Zatímco v Praze jsou nájmy za špičkové obchody stabilní, jinde musí majitelé obchodů s luxusem sáhnout do peněženek hlouběji než v minulosti.

„Poptávka mezinárodních maloobchodníků po klíčových nákupních oblastech řídila růst nájemného, a to zejména na klíčových evropských nákupních třídách – Old Bond Street v Londýně, Champs Élysees v Paříži a na Stoleshnikov Lane v Moskvě,“ sdělil Sean Briggs, ředitel maloobchodního oddělení pro východní Evropu v Colliers.

Vyskytly se však také velká města, v nichž nájmy klesaly. To se týkalo například Istanbulu, Ženevy nebo Varšavy.

Deset nejdražších lokalit z hlediska nájemného za obchody v Evropě:
Město Lokalita Nájemné za metr čtvereční a měsíc (v eurech)
Londýn Old Bond Street 908
Curych Bahnhofstrasse 649
Paříž Champs Élysees 583
Milán Via Monte Napoleone 580
Moskva Stoleshnikov Lane 511
Řím Via Condotti 445
Ženeva Rue du Rhône 410
Vídeň „Goldene U“ 400
Mnichov Kaufingerstrasse 350
Berlín Tauenzienstrasse 330

Pramen Colliers International