Loňské tržby kin překonají rekordních 1,5 miliardy, nejvíce táhli Mimoňové

Kino, ilustrační foto

Kino, ilustrační foto Zdroj: CC BY SA 2.0: Aslak Raanes via Flickr

Divácky atraktivní filmy se v loňském roce podepsaly na návštěvnosti kin i jejich tržbách. Největším tahákem se stali animovaní Mimoňové. I přes vliv nelegálního stahování filmů z internetu lidé podle prvních odhadů utratili v tuzemských kinech nejvíce peněz v novodobé historii.

Podle amerického serveru BoxOfficeMojo dosáhly tržby v Česku podle prvních propočtů přes 1,5 miliardy korun. Odhady tuzemské jedničky mezi kinodistributory, společnosti CinemArt, jsou ještě optimističtější a hovoří o tržbách ve výši 1,6 miliardy korun. Oficiální výsledky zveřejní Unie filmových distributorů v druhé polovině ledna.

„Podle našich odhadů přišlo letos do kin až o milion diváků více než loni. Celková návštěvnost tak zatím vychází na 12,5 až 12,7 milionu diváků a tržby kolem 1,6 miliardy. V tržbách je to nejvíce v historii,“ řekl již dříve v rozhovoru pro deník E15 výkonný ředitel CinemArtu Marek Jeníček.

V počtu diváků to bylo v minulosti více, ještě těsně po roce 1989 chodilo do kin kolem třiceti milionů lidí ročně. Nárůst celkových tržeb je tak dán i stále mírně rostoucí průměrnou cenou vstupenky, která předloni činila podle unie filmových distributorů přes 126 korun – tedy dvanáctkrát více než v roce 1990.

Tržby českých filmůTržby českých filmů | E15

Na tržbách kin se podle zástupců trhu hlavní měrou podílelo to, že divácky přitažlivé filmy se loni v programech kin objevovaly v průběhu celého roku. Už v únoru diváci houfně vyrazili na filmový přepis knihy Padesát odstínů šedi. Od června brali pokladny útokem kvůli animovaným Mimoňům, kteří se stali loňským nejnavštěvovaným filmem, či Jurskému světu.

Závěr roku pak přinesl trháky, jako byla bondovka Spectre a sedmý díl Hvězdných válek: Síla se probouzí. Loňský rok se přitom dařilo právě CinemArtu, který podle BoxOfficeMojo do kinosálů distribuoval polovinu z deseti nejvíce navštěvovaných snímků v čele s Mimoni.

Samotná firma přitom odhaduje, že loni poprvé – jako vůbec první ze všech hráčů na trhu – překonala v tržbách hranici půl miliardy korun. Pozici dvojky podle amerického serveru obhájil Falcon, do první pětice patří dále Bontonfilm, Forum Film a Bioscop. Z první pětky tak vypadli Warner Bros, jejichž filmy od jara začala distribuovat nová společnost Freeman Entertainment.