Lyžařské zájezdy lákají Čechy více než loni

Lyžování

Lyžování Zdroj: ctk

Předprodeje lyžařských zájezdů pro nadcházející zimu zajistily cestovním kancelářím dobrý základ pro úspěch celé sezony. Cestovky se tradičně snaží vyprodat maximum kapacit do konce října, kdy také nabízejí největší slevy. A letos to vypadá na zhruba desetinový nárůst poptávky.

„Za celý trh můžeme hovořit o nárůstu prodeje lyžařských zájezdů v rozmezí osmi až deseti procent,“ uvedla Eva Sedlmajerová z prodejního portálu Dovolena.cz. Podle ní se vývoj na trhu lyžařských zájezdů ubírá stejným směrem jako trh letních dovolených. „Klientům se vrátila chuť investovat,“ doplnila Sedlmajerová.

Spokojeni mohou být také u největšího prodejce lyžařských radovánek, CK Nev-Dama. Tam zatím prodali na 55 tisíc zájezdů, meziročně zhruba o dvanáct procent více.

„Nárůst jsme předpokládali, ale skutečnost překonala naše očekávání,“ uvedl mluvčí cestovky Jan Osúch. Přes osmdesát procent klientů míří podle něj do italské části Alp, při výletu do rakouských středisek se totiž lidé většinou obejdou bez služeb cestovních kanceláří.

Táhne hlavně Česko a Rakousko
Přestože dovolená na sněhu znamená pro cestovní kanceláře zajímavý doplněk tržeb, většina lyžařů si volno na horách zorganizuje sama. Už proto, že nejoblíbenější destinací jsou české hory. Minulou zimu si podle asociace zvolilo pobyt na tuzemských horách zhruba 900 tisíc českých lyžařů, druhé je se zhruba třetinovým zájmem Rakousko a třetí Itálie (130 tisíc). Následuje Slovensko, Francie, Švýcarsko a Německo. Cestovní kanceláře ale evidují i individuální žádosti lyžařských fajnšmekrů, kteří chtějí vyzkoušet svahy například na Ukrajině nebo v Turecku.

Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur každým rokem sílí poptávka po lepších hotelech s wellness zázemím. Ruku v ruce s tím jde také zkracování délky pobytů. Češi dávají stále častěji přednost prodlouženým víkendům před celým týdnem. Výlet si ale na druhé straně dopřejí i vícekrát za zimní sezonu. To platí hlavně u nejoblíbenějšího Rakouska.

Marketingový ředitel Exim Tours Stanislav Zíma doplňuje další trend z poslední doby. Čeští lyžaři podle něho znovu objevují kouzlo autobusů a odklánějí se od vlastní dopravy. „Do svého střediska přijedou odpočatí a navíc nemají další starosti s autem,“ uvedl Zíma. Průměrné ceny se od loňska příliš nezměnily. Za osobu a týden se pohybují kolem osmi tisíc korun.

Více než třetina Čechů vyžaduje k lyžařským zájezdům wellness služby