Majitel Mall.cz expanduje na Balkán

Mall.cz

Mall.cz Zdroj: Mall.cz

Největší středoevropský provozovatel internetových obchodů Netretail Holding vlastnící internetový obchod Mall.cz získal menšinový podíl v největším slovinském internetovém obchodu mimovrste.si. Zaplatí za něj tři miliony eur, tedy téměř 74 milionů korun. Informaci deníku Dnes potvrdili zástupci Mall.cz.

Netretail Holding, na jehož počátku stál na přelomu tisíciletí internetový obchod Bilezbozi.cz, má v současnosti on-line obchody kromě Česka také na Slovensku, v Polsku a Maďarsku s celkovým počtem 1,4 milionu uživatelů.

„Podle výzkumů společnosti GfK je Česká republika leaderem v internetovém obchodování v celé Evropě. Naše zkušenosti chceme předat dál a zhodnotit,“ uvedl generální ředitel Netretail Holdingu Ondřej Fryc.

„Věřím, že rozhodnutí o strategickém partnerství Netretail Holdingu v mimovrste pomůže našemu obchodu k dalšímu růstu a expanzi nejen na slovinském trhu. Důležitá není jenom finanční investice, ale také zkušenosti a know-how Netretail Holdingu z internetového obchodování ve střední a východní Evropě, které nám nyní jeho tým může předávat,“ uvedl výkonný ředitel mimovrste Darko Butina.

Internetový obchod mimovrste byl založený v roce 2002. Jeho název v překladu znamená: „vyhněte se frontě“. Obchod rychle rostl a svůj sortiment z původních počítačů postupně rozšiřoval o elektroniku, bílé zboží, sportovní vybavení, oblečení či potřeby pro děti. Obchod v současné době nabízí 100 tisíc produktů v 16 kategoriích, za rok 2010 vyřídil více než 180 tisíc objednávek a vykázal obrat 20 milionů eur.

Netretail Holding vlastní většinově jeho zakladatelé v čele s Ondřejem Frycem, minoritní podíl v něm drží investoři Intel Capital, polský obchodník s cennými papíry MCI a zakladatel portálu Centrum.cz Ondřej Tomek. V Česku má Mall.cz pozici dvojky na trhu za firmou Alza.cz. Skupina Netretail Holding zvýšila ve fiskálním roce končícím letos v březnu tržby o 41 procent na 3,23 miliardy korun.