Majitelé Motorpalu koupili Sporten

Generální ředitel společnosti Sporten Ján Hudák

Generální ředitel společnosti Sporten Ján Hudák Zdroj: CTK

Největší domácí výrobce lyží, firma Sporten, má nového majitele. Majoritním akcionářem se stala společnost Wres, jíž ovládají čtyři čeští podnikatelé.

Značka Sporten zůstane v českých rukách. Jak vyplývá z obchodního rejstříku, firma Wres je vlastnicky a personálně propojená s jihlavskou společností Motorpal, která vyrábí komponenty pro automobilový průmysl.

„Naším cílem je posílit rozvoj firmy a dále budovat pozici značky na trhu. Chceme i do budoucna udržet společnost na technologické špičce v oboru,“ přiblížil záměry nových akcionářů Miroslav Čižík, předseda představenstva a spolumajitel společnosti Wres. Cenu za akvizici se bývalí a noví akcionáři dohodli nezveřejňovat.

Sporten loni vyrobil na 180 tisíc párů lyží, od běžeckých, přes sjezdové, speciální free ski lyže až po snowboardy. Řadí se tak do první světové desítky výrobců. Jeho historie sahá až do roku 1896, kdy se na Vysočině začaly vyrábět v malých dílnách první páry lyží. V roce 1950 byly drobné novoměstské rodinné firmy znárodněny a spojeny do národního podniku Sport Nové Město. Po privatizaci byla firma přejmenovaná na Sporten.