McDonald’s verbuje lidi na Východě. Ale moc mu to nejde

McDonald`s se snaží sehnat zaměstnance v Polsku

McDonald`s se snaží sehnat zaměstnance v Polsku Zdroj: Kolaz E15

Navzdory otevření pracovních trhů západní Evropy pro obyvatele bývalého východního bloku jsou německé a rakouské pobočky globálního řetězce rychlého občerstvení McDonald’s neúspěšné v náboru pracovních sil v nových členských zemích.

Dospěl k tomu deník Gazeta Wyborcza na základě analýzy novinové inzerce. Již v březnu, tedy ještě před otevřením německého pracovního trhu, nabízel McDonald’s prostřednictvím inzerátů v polských médiích práci v restauraci v Kostnici. Po půl roce se inzerát objevil znovu. Hodinová mzda však již tentokrát činila 7,50 eura oproti původním 7,35 eura a novinkou bylo uhrazení cestovních nákladů a zprostředkování bydlení, přesněji postele ve dvoulůžkovém pokoji za 200 eur měsíčně.

„Nástupní mzda u nás na Západě je 7,50 a na Východě 6,75 eura,“ uvedla Christiane Wörleová z německé divize McDonald’s. Poláci ani Češi nedostávají přednost. Pracovníci z nových států Evropské unie však dostávají více, „protože jim zařídíme ubytování nebo pomůžeme s jeho hledáním.“ K tomu se dá přičíst i bonus sto eur na lekce němčiny. To jsou hlavní výhody speciálního zaměstnaneckého programu Chancen Europa, na něž mohou dosáhnout příchozí z Východu. Uchazeč by měl ovládat základy němčiny, a pokud by chtěl působit v managementu restaurace, měl by se prokázat odpovídajícím vzděláním.

A výsledek? „Přijali jsme několik lidí z Východu, těšilo by nás však, kdyby byla poptávka větší,“ říká Wörleová. Gazeta Wyborcza se tedy ve své skepsi nemýlila.

Minulý měsíc se pak v polských médiích objevily i náborové inzeráty rakouské větve McDonald’s. Na rozdíl od Němců však Rakušané žádný program pro pracovníky z nových členských zemí nepřichystali. „Máme radost z každého uchazeče,“ uvedla mluvčí tamní sítě Ursula Rieglerová. „Nehraje roli, odkud uchazeč přichází,“ doplnila.

V Rakousku jsou na tom všichni stejně, pro nastupujícího zaměstnance to znamená hrubou hodinovou mzdu podle kolektivní smlouvy sedm eur, což při plném úvazku činí 1211 eur měsíčně. Podle Rieglerové je třeba k tomu přičíst „uniformu, jídlo v restauraci zdarma, prémie za dobré výsledky při mystery shoppingu (výzkumný, fiktivní nákup, kterým zaměstnanec získává zpětnou vazbu o svých zkušenostech), noční příplatky, třináctý a čtrnáctý plat a širokou nabídku kurzů“. Kromě toho zaměstnavatel platí pracovníkům z jiných než německy mluvících zemí jazykový kurz.

Čtenáři článku v deníku Gazeta Wyborcza si rychle spočítali, že při zvýšených nákladech na živobytí v Německu či Rakousku není nabízená mzda právě atraktivní. „Kdo umí německy, může najít dobrou práci v Polsku. A pokud ještě myslí na cestu do Německa, těžko bude hledat práci v McDonald’s,“ napsal jeden z nich.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.