McDonald's z Donbasu odešel, v Luhansku se ale smaží burgery i bez licence

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Řetězec rychlého občerstvení McDonald's se z východu Ukrajiny stáhnul před dvěma lety po jednostranném vyhlášení autonomie části Donbasu. V Luhansku ale tamní obyvatelé o hranolky a hamburgery nepřišli. V jedné z bývalých restaurací McDonald's se prodávají i nadále, byť známé zlaté oblouky coby logo firmy nahradila na fasádě provozovny vlajka Luhanské lidové republiky. Firma mluví o porušení duševního vlastnictví a údajně podniká právní kroky.

Z nápisu McDonald's na restauraci zbyla jen první dvě písmena, její menu se však zásadně neliší: nabízí hranolky a hamburgery, které podle agentury Reuters připomínají jídlo servírované v McDonaldech po celém světě. Na známé logo ale strávníci restaurace nenarazí a kdo si chce jídlo odnést s sebou, místo tašky s logem McDonald's dostane čistě bílou igelitku.

Ukrajinské zastoupení McDonald's přesto vnímá denní nabídku a služby provozovny pod vlajkou Luhanské lidové republiky jako narušení duševního vlastnictví. „Konkrétně jde o nelegální použití ochranné známky, názvu a obrázků jídel,“ uvedla mluvčí firmy. „V takových případech si společnost McDonald's vyhrazuje právo řešit danou situaci zákonnými prostředky,“ dodala.

Právníci firmy již na vyřešení situace údajně pracují, agentura Reuters nicméně upozorňuje, že jejich snaha může narazit na současná geopolitická specifika situace na Ukrajině.

Z hlediska mezinárodního práva patří Luhanská a Doněcká republika pod správu Kyjeva, de facto je však řídí povstalci, kteří vyhlásili autonomii po kyjevském politickém převratu v roce 2014. Nezávislost zmíněných „lidových republik“ však mezinárodní společenství neuznává. V neposlední řadě není jasné, kdo přesně zmíněnou restauraci řídí. Její pracovníci tvrdí, že o faktickém provozovateli nic nevědí.