McDonald's zvýšil čtvrtletní tržby i zisk, překonal očekávání analytiků

McDonalds

McDonalds Zdroj: profimedia.cz

Největší světový řetězec restaurací s rychlým občerstvením, americký McDonald's, v prvním čtvrtletí vykázal lepší výsledky hospodaření, než se čekalo. Pomohl odbyt v zahraničí, hlavně na německém a britském trhu. Čistý zisk meziročně vzrostl o 13 procent na 1,38 miliardy dolarů (29,1 miliardy korun), tržby se o devět procent snížily a dosáhly 5,14 miliardy dolarů (108,7 miliardy korun).

Zisk na akcii činil 1,72 dolaru po zisku 1,47 dolaru před rokem. Bez započtení jednorázových položek ale zisk dosáhl 1,79 dolaru na akcii, zatímco analytici v průměru čekali 1,67 dolaru na akcii. Podobně u tržeb čekali analytici v průměru pokles na 4,98 miliardy dolaru.

Celosvětové tržby v restauracích otevřených alespoň 13 měsíců se zvýšily o 5,5 procenta, zatímco analytici v anketě agentury Reuters jejich růst odhadovali na 3,9 procenta. Na důležitých zahraničních trzích, včetně Austrálie, Kanady, Francie, Německa a Británie, firma zvýšila tržby o 7,8 procenta proti očekávanému růstu 5,3 procenta.

Odhady analytiků McDonald's překonal díky vyšší návštěvnosti a zdražení menu i na domácím trhu ve Spojených státech.

Akcie McDonald's díky příznivým výsledkům zahájily dnešní obchodování na burze v New Yorku růstem o více než čtyři procenta.