Melida bude provozovat skiareály ve Špindlerově Mlýně až do roku 2057. Spojí Svatý Petr a Medvědín

Skiareál Špindlerův Mlýn

Skiareál Špindlerův Mlýn Zdroj: Skiareál Špindlerův Mlýn

Zimní středisko Špindlerův Mlýn (22. únor 2018)
Špindlerovskou novinkou letošní sezóny je Gopass
Rolby jsou vybavené technologií, která změří výšku sněhu na centimetry přesně
Zimní středisko Špindlerův Mlýn (22. únor 2018)
5
Fotogalerie

Společnost Melida se dohodla se sportovními svazy na prodloužení pronájmu lyžařských areálů Svatý Petr a Medvědín o dalších 25 let. Jistota na více let dopředu byla pro Melidu podmínkou, aby spustila dlouho připravovanou obří investici na propojení obou špindlerovských lyžařských areálů. Aktuální smlouva zajišťuje Melidě pronájem do roku 2057.

Cenu za pronájem Melida neuvedla s odvoláním na smluvní závazek mlčenlivosti. Podle člena představenstva Ladislava Maroula se ale roční platba nijak významně neliší od podmínek stávající smlouvy. Dosud Melida platila roční pronájem 44 milionů korun, stávající smlouva se sportovními svazy v čele s Českou unií sportu měla vypršet v roce 2032. „Prodloužení bylo pro obří investici do propojení Medvědína a Svatého Petra, která bude mít dlouhou finanční návratnost, klíčové,“ uvedl pro E15 Maroul.

Melida v současnosti finišuje s přípravami nového propojení Svatého Petra a Medvědína, které bude sestávat ze dvou nových sedačkových lanovek a dvou sjezdovek. „Jsme ve finálním stádiu. Dokončujeme studii vlivu na životní prostředí EIA a intenzivně pracujeme na zapracování nových environmentálních požadavků do projektu. Stavebně a finančně jsme připraveni okamžitě stavět,“ uvedl ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn René Hroneš.

Pokud půjde všechno podle plánu, chce provozovatel stavbu zahájit během příštího roku a do dvou let jí dokončit. Náklady se budou pohybovat kolem jedné miliardy korun.

Letos největší krkonošské lyžařské středisko do rozvoje obou areálu investovalo 80 milionů korun. Největší novinkou je změna systému nákupu skipasů. Prostřednictvím programu Gopass se nákup skipasů přesouvá do online prostředí, přičemž nákup na internetu je levnější než u pokladen na místě.

Melida také investovala do rozšíření sjezdovek a do nové metody zasněžování. Jako jedno z prvních středisek v Čechách zavádí technologii úpravy sněhu Snowsat, která ušetří až pětinu zdrojů.

„Dosud jsme posuzovali množství sněhu na sjezdovkách odhadem a sondami. Snowsat měří sněhovou pokrývku digitálně pomocí GPS, a to s přesností tři centimetry. Speciální čidla na rolbách ušetří naftu, elektřinu, vodu a sjezdovky budou připraveny kvalitněji a v kratším čase,“ uvedl Hroneš. Novou technologii budou využívat ve Špindlerově Mlýně tři rolby, díky ní by se nemělo stávat, že v některých místech na sjezdovce bude nahrnuto zbytečně mnoho sněhu a jinde ho bude naopak málo.

Společnost Melida patří do skupiny Tatry Mountain Resorts, jejímž akcionářem je slovenský miliardář Igor Rattaj.