Miliardář Krúpa sází na záchranu španělského obchodního řetězce DIA

Pobočka španělského maloobchodního řetězce DIA

Pobočka španělského maloobchodního řetězce DIA Zdroj: Shutterstock

Pavol Krúpa
2
Fotogalerie

Investiční skupina Krupa Global Investments Pavola Krúpy koupila akciový podíl ve španělském obchodním řetězci DIA, kde je největším akcionářem investiční skupina LetterOne (L1) ruského oligarchy Michaila Fridmana. Podle mluvčí KGI Barbory Hanákové Krúpa nakoupil akcie DIA za ceny nižší, než je současná cena na trhu.

„Plánujeme pokračovat v nákupu podle vývoje ceny akcií. Naším cílem je dosáhnout pozice ve výši několika milionů eur,“ dodává Hanáková. Celková investice by se tak pohybovala až ve stovkách milionů korun. Krupa Global Investments neuvedla, kolik již do akcií vložila.

Španělský obchodní řetězec DIA má vážné problémy a Fridmanova skupina chce provést zásadní restrukturalizaci celé firmy. L1 mimo jiné navýší kapitál společnosti o 500 milionů eur, což již v březnu schválili akcionáři DIA.

Ozdravné strategii věří i KGI. „Jsme přesvědčeni, že schopnost L1 provést zásadní změny ve společnosti DIA je doložena jejími úspěchy v ruské maloobchodní skupině X5 Retail Group a také v jejím řetězci zaměřeném na zdravý životní styl, britské společnosti Holland & Barrett,“ uvádí Hanáková.

Krúpa ale není jediný, kdo dal Fridmanově plánu zelenou. Na opatřeních na záchranu topícího se španělského řetězce se Fridman dohodl se španělskou bankou Santander a dalšími věřiteli. A to hodiny předtím, než mělo být zahájeno insolvenční řízení.

Dosažením dohody s věřiteli o posunutí splatnosti syndikovaného úvěru ve výši 912 milionů eur o čtyři roky na rok 2023 bylo ostatně podmíněno zmíněné navýšení kapitálu DIA o půl miliardy eur. Fridmanova skupina již vlastní téměř 70 procent akcií řetězce. Ten má ve Španělsku, Portugalsku, Brazílii, Argentině a Číně přes 6100 obchodů. Tržby v minulém roce byly 9,3 miliardy eur.