Miliardáři na lyžích bojují o Ještěd. Chtějí ho změnit k nepoznání

Slovenská společnost Tatry Mountain Resorts chce do rozvoje lyžařského areálu na Ještědu v Liberci investovat přes 670 milionů korun.

Slovenská společnost Tatry Mountain Resorts chce do rozvoje lyžařského areálu na Ještědu v Liberci investovat přes 670 milionů korun. Zdroj: Repro Strategie (Hynek Glos)

Lyžařský areál patří městu Liberec, který s firmou slovenského miliardáře jedná o pronájmu na pětadvacet let.
O areál na Ještědu se stará akciová společnost města - Sportovní areál Ještěd. Město jí už preventivně vypovědělo smlouvu, lhůta je šestiměsíční.
Tahák. Tradičním lákadlem je horský hotel Ještěd.
Igor Rattaj z Tatry Mountain Resorts chce mít investici na Ještědu zpátky za deset až dvanáct let.
Společnost TMR úspěšně provozuje například lyžařský areál Jasná v Nízkých Tatrách.
7
Fotogalerie

Slovenská společnost Tatry Mountain Resorts chce do rozvoje lyžařského areálu na Ještědu v Liberci investovat přes 670 milionů korun. Návratnost investice je deset až dvanáct let, řekl v Liberci předseda dozorčí rady TMR Igor Rattaj. Areál patří městu Liberec, který s firmou slovenského miliardáře jedná o pronájmu na pětadvacet let.

Firma záměry představila na veřejném projednání. Pokud by areál do pronájmu získala, usilovala by i o modernizaci kabinkové lanovky patřící Českým drahám nebo hotelu s vysílačem Ještěd. Ten vlastní České radiokomunikace. "Pokud se má areál rozvíjet komplexně, je třeba dělat to společně. A jestli to bude vlastník jeden nebo to bude nějakým způsobem společné, to už je jedno. Chceme to provozovat pod jednou hlavičkou," uvedl Rattaj. S vlastníky lanovky ani horského hotelu zatím nejednal.

V lyžařském areálu chce TMR vybudovat novou páteřní sjezdovku Skalka, dvě modré tratě pro rodiny s dětmi a další sjezdovky rozšířit. Investovat chce také do nových lanovek, plánuje i šestisedačku. Sjezdovky by měly sloužit i pro večerní lyžování, dnes je osvětlená jediná. Vylepšit se musí i zasněžování. V současnosti je potřeba k vysněžení areálu 14 dnů, cílem TMR je pět dnů. Vybudovat proto chce i dvě nové retenční nádrže.

Na Ještědu hodlá také postavit nové restaurace, bufety, půjčovny a skiservis, obnovit kilometr dlouhou sáňkařskou dráhu a vybudovat atrakce i pro letní období. Většina investic je ale závislá na změně územního plánu. Toho se Rattaj obává nejvíce. "Tam si musíme být jistí, že se záměr náš a města shodují," uvedl. Primátor Tibor Batthyány (ANO) dnes řekl, že změnu územního plánu zaručit nemohou. S firmou chce ale podepsat memorandum o společném postupu.

TMR provozuje největší lyžařská střediska ve Vysokých a Nízkých Tatrách a polský Szczyrk. Má také hlavní slovo ve společnosti Melida, která provozuje sjezdovky v krkonošském Špindlerově Mlýně. Na dnešním projednání zástupci firmy uvedli, že kromě Ještědu mají zájem provozovat i střediska ve Švýcarsku či Rakousku, včetně Schlamingu a Kitzbühelu.

O areál na Ještědu se stará akciová společnost města - Sportovní areál Ještěd. Město jí už preventivně vypovědělo smlouvu, lhůta je šestiměsíční. Silného investora město hledá, protože mu chybí prostředky na větší investice. Problémy areálu řeší město dlouhodobě. 

V minulosti si Liberec hodně sliboval od pronájmu sjezdovek společnosti Snowhill. Ta se ale dostala do problémů a město od ní v roce 2010 muselo areál se třemi lanovkami a čtyřmi vleky převzít zpět i s nesplacenými úvěry za 250 milionů. Ani městské společnosti se nedaří hospodařit se ziskem a úvěr splácet. 

Dvakrát za poslední tři roky navíc příjmy kvůli špatným zimním sezonám nestačily ani k pokrytí výdajů. Město tak muselo svoji firmu dotovat dohromady dvaadvaceti miliony korun, aby nebyl ohrožen její provoz.