Melida investuje ve Špindlu stamiliony, propojí Medvědín a Svatý Petr

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Spindleruv Mlyn

Největší tuzemské lyžařské středisko se letos dočká dalších stamilionových investic. Společnost Melida chce jako provozovatel skiareálu ve Špindlerově Mlýně především dobudovat zasněžovací systém v oblasti Medvědína, vystavět čtyřsedačkovou lanovku na Mísečkách a doplnit gastronomické služby.

„Na letošek máme schválené investice ve výši zhruba 210 milionů korun,“ řekl deníku E15 ředitel areálu Čeněk Jílek. Firma přitom za prioritu považuje hlavně zasněžovací systém, který prochází po vstupu Melidy před čtyřmi lety kompletní výměnou. Jen letos spolkne 70 milionů korun. Mimo jiné výkonnému zasněžování připisuje Jílek rostoucí návštěvnost areálu, a to navzdory minimu přírodních srážek. „Poslední tři sezony se trápíme s prosincovým teplým počasím, abychom na Vánoce a silvestra byli připravení,“ uvedl Jílek.

Za právě končící sezonu odhaduje meziroční nárůst návštěvnosti na deset procent, což představuje více než půl milionu lidí. Hrubý provozní zisk by měl činit za loňský rok zhruba 130 milionů, což je meziročně o necelou třetinu více.

Příští rok 700 milionů

Největší investice ale čeká Melidu příští rok. Za 700 milionů a ve spolupráci s městem chce propojit pomocí lanovek a nového přestupního terminálu oblast Medvědína a Svatého Petra. Terminál má vzniknout na střeše nového parkovacího domu. Stavba má začít už příští zimu, letos chce firma získat stavební povolení.

Na investice si půjčí od bank. Melida provozuje areál jako nájemce na základě dvacetileté smlouvy s Českou unií sportu.
Společnost patří do skupiny Tatry Mountain Resorts, jejímž akcionářem je slovenský miliardář Igor Rattaj. Od svého příchodu do Špindlerova Mlýna už nalila do vylepšení areálu kolem 450 milionů korun.