MUDr. Pilka z Aesthevita: Liposukce i plastická operace u mužů? Dnes je to normální

MUDr. Ján Pilka, plastický chirurg, klinika Aesthevita

MUDr. Ján Pilka, plastický chirurg, klinika Aesthevita

Plastické operace – dříve tabu, dnes už běžná záležitost. Mezi nejoblíbenější plastické operace u můžu patří operace očních víček, odstranění převislé kůže na břiše a liposukce, říká MUDr. Ján Pilka, plastický chirurg z kliniky Aesthevita.

Ty tam jsou doby, kdy plastické operace podstupovaly ve valné většině ženy. Stále jsou častějšími návštěvníky klinik estetické medicíny, ale ani mužské populaci už nejsou zkrášlující zákroky cizí. Naopak - mužů, kteří mají zájem o vylepšení svého vzhledu přibývá.

“Když se ohlédnu několik let nazpět, byly to většinou ženy, které přicházely s přáním změnit svůj vzhled k lepšímu. Muži byli v tomto tématu konzervativní. Když to srovnám s dnešní situací, musím konstatovat, že postoj mužů vůči plastické chirurgii už není takové tabu a na naši kliniku jich přichází stále více,” říká MUDr. Ján Pilka z kliniky estetické medicíny Aesthevita.

O jaké zákroky mají muži zájem nejvíce? Nejžádanějším zákrokem, prováděným většinou v lokální anestezii, je blefaroplastika neboli operace očních víček.

Operace očních víček, plastika břicha nebo liposukce

O blefaroplastiku mají zájem muži především v pozdějším věku. Estetický důvod nebývá tím hlavním. V tomto případě muži podstupují zákrok hlavně z důvodu zdravotního, kdy jim nadbytky kůže na očních víčkách způsobují zhoršené vidění, oči musí více namáhat a tím často dochází k bolestem hlavy nebo i k slzení očí.

Aesthevita operace očních víček - plastická chirurgieAesthevita operace očních víček - plastická chirurgie

Operace horních víček trvá cca 45 minut, je prováděna v lokální anestezii, takže klient nepociťuje bolest. Tenounká jizvička je schovaná v záhybu očního víčka a tak není vidět. Rekonvalescence nebývá časově náročná – po týdnu jsou na kontrole vyndány stehy a v tuto dobu jsou obvykle otoky minimální nebo žádné.

“Je nutné si uvědomit, že každý organismus reaguje a hojí se individuálně, proto nelze nikdy na sto procent určit, jak dlouho budou otoky viditelné. Co je ale důležité, aby všichni dbali pooperačních pokynů a důsledně je dodržovali, čímž hodně přispějí ke správnému hojení a jeho urychlení,” upozorňuje MUDr. Pilka.

Odstranění převislé kůže na břiše u mužů

Jak na převislou kůži na břiše, které se nemůžete zbavit ani pravidelným cvičením v posilovně? Právě tento problém řeší plastická operace nesoucí název abdominoplastika.

“Jedna z nejčastěji prováděných operací u mužů je abdominoplastika. Mnoho z nich se snaží sportovat a zhubnout díky pohybu. Sportem ale neodstraní převis kůže, který např. právě po úbytku váhy mohl zůstat,” říká MUDr. Ján Pilka.

Plastická operace břicha se provádí v celkové anestezii a trvá přibližně 2,5 hodiny. Stehy jsou vstřebatelné. Po operaci je nutno nosit po dobu šesti týdnů speciální stahovací prádlo a dodržovat klidový režim. Je nutné striktně dodržet pooperační pokyny, aby se předešlo pooperačním komplikacím a hojení bylo podpořeno správnou péčí. Důležité jsou také kontroly, na které pacient dochází v pravidelných intervalech.

Liposukce u mužů? Není problém!

„Na naší klinice se stále častěji setkávám s muži, kteří přicházejí s tím, že chtějí podstoupit liposukci. Dávno tato plastická operace není jen výsadou žen. Kromě klasické liposukce, stejně jako ženy, stále častěji volí šetrnější liposukci - radiofrekvenční liposukci BodyTite.

Aesthevita - plastická operace a liposukce břicha u mužů je normálníAesthevita - plastická operace a liposukce břicha u mužů je normální

Výhody klasické liposukce:

  • klasická liposukce ubere na objemu, ale neřeší vzhled a kvalitu kůže nad odsávanou oblastí,
  • po klasické liposukci se často stává, že zůstane povolená kůže s asymetriemi,
  • doba rekonvalescence se pohybuje mezi 3-4 týdny a musíte počítat s otoky,
  • liposukce je bezpečnou metodou, ale nesmí ji podstupovat lidé, kteří mají vážné onemocnění zabraňující estetické operaci v celkové anestezii.

Stále více klientů u nás i v zahraničí se rozhoduje pro šetrnější radiofrekvenční metodu BodyTite. Oproti klasické liposukci má další výhody, které jsou klíčové při rozhodování, zda podstoupit klasickou liposukci nebo radiofrekvenční liposukci BodyTite.

Aesthevita - plastická operace - liposukce u mužů i ženAesthevita - plastická operace - liposukce u mužů i žen

Proč raději zvolit před klasickou liposukcí?

  • Zaručuje jednotné tvarování - tato metoda lépe lokalizuje a koncentruje energii, prohřívání kůže a podkoží je tak rovnoměrné. Toto vše má pak vliv na jednotné tvarování.
  • Vypíná pokožku - a to díky radiofrekvenční energii, takže dokáže zbavit i celulitidy.
  • Při liposukci Bodytite máte pak minimální otoky a podlitiny - podlitiny a otoky jsou oproti klasické liposukci minimální a doba rekonvalescence se tak zkracuje.
  • Je vhodná pro ženy i muže.
  • Doba rekonvalescence je 2-3 týdny, otoky a modřiny se vstřebají do 3-4 týdnů.
  • Operace trvá dle rozsahu 1,5 až 3 hodiny
  • Brzy můžete sportovat - sport je po tomto zákroku možný již po 5-6 týdnech

Jak vlastně probíhá?

„Nejdříve se tuková tkáň v odsávané partii napustí tumescenčním roztokem, který díky speciálnímu složení zmenšuje riziko případných nerovností, usnadňuje odsávání tuku, ale také redukuje krvácení, což má za následek menší pooperační modřiny,“ popisuje lékař metodu BodyTite.

Aesthevita - liposukce bodytiteAesthevita - liposukce bodytite

Po napuštění se do podkoží aplikuje liposukční kanyla, která odsává tuk a zároveň je na jejím konci vytvářena vyšší teplota, která má na starosti rozehřívání tuku a koagulaci.

Na povrchu kůže pracuje vnější elektroda, která vytváří nižší teplotu, což způsobuje vypnutí a vyhlazení pokožky. Mezi vnitřní elektrodou (kanylou) a vnější elektrodou vzniká radiofrekvenční energie. Teplota je po při této liposukci celou dobu zákroku měřena a hlídána přístrojem samotným a to z důvodu, aby nedocházelo k nadměrnému zahřívání tkáně. Po dokončení zákroku je klientovi oblečeno stahovací pooperační prádlo.

metodě BodyTite si přečtěte zde.

Plastická operace prsou u mužů

Nejen ženy řeší velikost svých prsou, i muži vyhledávají pomoc plastických chirurgů z důvodu nespokojenosti se svými prsy. Pro muže bývá tento problém choulostivý. Řeč je o gynekomastii neboli jednostranně či oboustranně zvětšené prsní žlázy u mužů.

Klinika plastické chirurgie AesthevitaKlinika plastické chirurgie Aesthevita

S tímto problémem se můžeme u mužů setkat od pubertálního věku až po pokročilou dospělost. Někteří se s gynekomastií dokážou srovnat velmi dobře, ale mnohým působí značné komplexy. Především v období puberty může gynekomastie způsobit velkou psychickou újmu. Více se o gynekomastii můžete dočíst zde.

Pokud vás trápí vetší břicho, převislá kůže po zhubnutí nebo jakýkoliv jiný estetický problém, zkuste nezávaznou konzultaci na klinice plastické chirurgie Aesthevita. Kliniku Aesthevita najdete v Praze a Karlových Varech.

Kontakty na kliniku Aesthevita najdete zde.