Na horách vyrostou nové lanovky a vleky za tři čtvrtě miliardy korun

Technici testovali 9. října na spodním úseku lanovky mezi Pecí pod Sněžkou a Růžovou horou provoz několika nových kabin.

Technici testovali 9. října na spodním úseku lanovky mezi Pecí pod Sněžkou a Růžovou horou provoz několika nových kabin. Zdroj: ctk

Technici testovali 9. října na spodním úseku lanovky mezi Pecí pod Sněžkou a Růžovou horou provoz několika nových kabin.
Technici testovali 9. října na spodním úseku lanovky mezi Pecí pod Sněžkou a Růžovou horou provoz několika nových kabin.
Technici testovali 9. října na spodním úseku lanovky mezi Pecí pod Sněžkou a Růžovou horou provoz několika nových kabin.
Špindlerův Mlýn
ideál. Na horách panují patrně nejlepší podmínky za posledních pět let, shodují se provozovatelé lyžařských areálů. To se také odráží na návštěvnosti. V lednu se přiblížila k těm nejúspěšnějším sezonám
9
Fotogalerie

Investice v horských střediscích v Česku se letos meziročně zvýší asi o polovinu na 750 milionů korun. Plánuje se stavba až devíti lanových drah a dalších vleků. Dnes to na tiskové konferenci uvedli zástupci Asociace horských středisek ČR (AHS). Pomůže tomu i aktuální sezona, kdy po třech letech byla v zimě průměrná teplota pod nulou. Návštěvnost tak byla oproti předchozím sezonám až o desítky procent vyšší.

Nové lanovky nebo vleky by se měly objevit například ve Špindlerově mlýně, ve SkiResortu Černá hora-Pec nebo v Deštném. Peníze půjdou také do bezpečnosti sjezdovek, jako například do matrací nebo sítí. V posledních letech provozovatelé areálů podle ředitele asociace Libora Knota spíše investovali do zasněžovacích systémů.

Peníze na modernizaci by mohli najít provozovatelé i v letošních tržbách, jež se proti "průměrnému" roku, za který asociace bere sezonu 2012/2013, zvedly o osm procent. Návštěvnost v nynější sezoně byla ve srovnání se sezonou 2012/2013 zhruba o desetinu vyšší. Ve srovnání s nedávnými špatnými zimami byl nárůst zhruba o 20 procent, uvedla AHS.

Letošní lyžařská sezona byla podle AHS se svými 113 dny průměrná. Oproti loňsku, kdy se lyžovalo 92 dní, jde ale o slušný výsledek. Špatné byly podle asociace předchozí tři roky. Během uplynulé zimy se zasněžovalo 35 dní, o rok dřív byla doba o tři dny kratší. Prezident asociace Jiří Bis zmínil, že má podle předpovědi ještě napadnout v Krkonoších sníh, takže možnost sjezdování by mohla být i v následujících dnech reálná.

Letos během zimy klesla průměrná teplota na minus 1,6 stupně Celsia, v minulých třech letech byla nad nulou.

Dlouhodobý teplotní zimní průměr je minus 0,8 stupně, letošní teplota tak byla podprůměrná. Díky srážkám, které byly většinou sněhové, a nízkým teplotám, se nemuselo zasněžovat tolik jako v teplejších ročnících. "Při nižších teplotách a při této kvalitě jsme zasněžovali velmi efektivně. Nemusely se opakovat situace z předešlých let, kdy areály musely nastříkat, a pak jim to roztálo," dodal Knot.

Už dříve Česká inspekce životního prostředí uvedla, že při umělém zasněžování porušilo zákon od začátku loňského roku do konce letošního února zákon 29 procent skiareálů. Nejčastěji odebíraly z povrchových nebo podzemních vod více, než měly povoleno vodoprávním úřadem. Kvůli nedodržení takzvaného vodního zákona udělila pokuty za téměř 450 tisíc korun.

Podle asociace jde z republikového hlediska o uměle zvětšenou bublinu, která je kvůli velikosti odběrů celkové spotřeby vody marginální. Dohody o limitech na odběr vody se podle ní uzavírají i na déle než deset let, většina pochybení byla podle ní v loňském roce, kdy na jaře docházelo k častějšímu odtávání sněhu. V té době už mohly mít areály vyčerpány okolo třech čtvrtin limitu.

"Když to všechno odtaje v lednu, tak stojíte před rozhodnutím, že to můžete zabalit, nebo tu sezonu znovu obnovíte," dodal za asociaci Petr Hynek. Často podle něj bylo v přírodě vody dost, právě protože sníh odtával. Do budoucna by podle něj asociace měla dojednat na vyšší úrovni možnost výjimek od vodohospodářských úřadů právě při náhlém příchodu jara.