Na pivovary Lobkowicz vsadily i české fondy

Pivo Lobkowicz

Pivo Lobkowicz Zdroj: CC BY 3.0: Viktor Fiala; Wikimedia Commons

Také dva fondoví hráči z domácího trhu se dali přilákat akciemi Pivovarů Lobkowicz nabízenými při primární emisi (IPO). Půlprocentní podíl ve firmě nakoupily fondy Pioneer, bezmála tři sta tisíc akcií pak do klientských portfolií pořídili manažeři Consequ. Dohromady tak drží v pivovaru takřka tříprocentní podíl. Svědčí o tom data agentury Bloomberg.

„Titul jsme nakupovali především do námi obhospodařovaných fondů zaměřených na středo- a východoevropské akcie,“ uvedl Lukáš Vácha z Consequ. Důvod k jásotu však klienti nemají. Ani po dvou měsících totiž Lobkowicz na burze mnoho nepředvedl. Akcie ztratily více než dvě procenta a obchodní aktivita kolem titulu je slabá. Na obratu pražské burzy se totiž Lobkowicz podílí pouhou tisícinou.

„Vzrušení z představy vlastnit kousek pivovarnické skupiny přece jen nepřekonalo odtažitost investorů, pro které akcie nepředstavuje dostatečně atraktivní příležitost,“ soudí Jan Šumbera z Patria Online.

Pivovary Lobkowicz vstoupily na burzu v květnu. Ačkoli původně avizovaly, že přes burzu prodají balík bezmála šesti milionů akcií, na parket se nedostala ani polovina. Současní akcionáři si své podíly rozhodli v předvečer vstupu na burzu ponechat. Výnos z emise tak dosáhl pouhých 400 milionů korun.

Mezi brokery zaznívá na adresu pivní akcie optimismus. Analytici J&T Banky například v investičním doporučení ze závěru května stanovili předpokládanou cenu akcií Lobkowicz v ročním horizontu na úrovni 215 korun. Na současné ceně by tak investoři inkasovali více než třicetiprocentní zisk.

lobkowiczlobkowicz | E15vývoj kurzu akcií PLG na pražské burze