Na pultech je koňské maso obsahující zakázaný lék

V některých regionech Francie je konzumace koňského masa běžná, v Británii a Irsku nález koniny v potravinách vyvolal bouři nevole

V některých regionech Francie je konzumace koňského masa běžná, v Británii a Irsku nález koniny v potravinách vyvolal bouři nevole Zdroj: profimedia.cz

Na český trh se dostalo koňské výsekové maso z Polska obsahující analgetikum fenylbutazon, které se nesmí dávat zvířatům určeným k lidské stravě, řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben. Vzorek masa byl podle něj odebrán v řeznictví v Moravské Ostravě.

Veterinární inspektoři v Česku zatím zjišťují distribuci koňského masa se zakázenou látkou. Mluvčí uvedl, že březnové kontroly odhalily nedeklarované koňské maso ve dvou dalších údajně hovězích polotovarech. Celkový počet podobných případů v ČR tak vzrostl na osm.

Podle Dubna polské koňské maso obsahovalo 10,5 mikrogramu léku na jeden kilogram. Unijní legislativa přitom netoleruje v potravinách žádné množství fenylbutazonu. Fenylbutazon je lék tišící bolesti. Dostihovým koňům se podává ústně, ve formě injekcí nebo mastí. U zvířat určených na porážku a následnou výrobu potravin je zakázáno jeho používání kvůli negativnímu vlivu na krvetvorbu, uvedl mluvčí.

Veterinární správa dnes nově potvrdila přítomnost na obalu neuvedené koniny u mraženého výrobku Diced Beef Steak, 500g, Iceland, datum minimální trvanlivosti do 30 května 2013. Výrobek v Česku distribuovala firma Mrazírny Dýšina. Koňská DNA byla na základě varování ze zahraničí zjištěna také v produktu hovězí maso s pohankou zachyceném v Libereckém kraji. Záměny hovězího masa za koňské v lasagních a hamburgerech a podobné případy se později objevily ve více než deseti zemích Evropy, včetně České republiky.

Koňské maso není samo o sobě nijak závadné, jeho nepřiznané nahrazování za hovězí je ale klamáním spotřebitele. Francouzský ministr zemědělství Stéphane Le Foll koncem února oznámil, že do lidského potravního řetězce ve Francii se dostalo maso tří koní z Británie obsahující fenylbutazon.Koňskou DNA potvrdili celkem u tří výrobků. Během předchozí kontrolní akce odhalili dalších pět falešně deklarovaných potravin. Se všemi prodejci bylo zahájeno správní řízení o uložení pokuty, v žádném případě však zatím nebylo ukončeno.