Nábytkářský gigant IKEA chystá v Česku nové investice

Největší úsilí řetězec zaměří na modernizaci velkoprodejny v Praze na Zličíně.

Největší úsilí řetězec zaměří na modernizaci velkoprodejny v Praze na Zličíně. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Největší prodejce nábytku IKEA chystá po letech v Česku nové investice do renovací obchodních domů.
Životnost končí také obchodním domům IKEA v Brně a Ostravě.
IKEA má v Česku čtyři obchodní domy.
Obchodní domy má IKEA na pražském Zličíně a Černém Mostě. Další dva jsou v Brně a Ostravě.
Velkou renovaci podnikla IKEA v roce 2011 na Černém Mostě.
14
Fotogalerie

Největší prodejce nábytku IKEA se v Česku po letech připravuje investovat do renovací obchodních domů. Zaměří se především na modernizaci velkoprodejny v Praze na Zličíně. Životnost podle výroční zprávy společnosti končí také obchodním domům v Brně a Ostravě.

IKEA má v Česku čtyři obchodní domy. Dva jsou v Praze, a to na Černém Mostě a Zličíně. Další dvě velkoprodejny provozuje v Brně a Ostravě. Kromě Černého Mostu všem podle výroční zprávy končí životnost. Z účetního hlediska IKEA kvůli prodloužení životnosti do roku 2029 snížila roční hodnotu odpisů o šedesát milionů korun.

„Z důvodu blížícího se konce životnosti obchodních domů v Praze-Zličíně, Brně a Ostravě a s ohledem na záměry společnosti pokračovat v prodeji sortimentu prostřednictvím tří obchodních domů se vedení společnosti rozhodlo prodloužit životnost těchto tří obchodních domů do 31. srpna 2029,“ uvedla IKEA Česká republika ve výroční zprávě.

Na prvním místě je pro společnost podle informací deníku E15 renovace obchodního domu na Zličíně. Řetězec své záměry s odkazem na blížící se výroční tiskovou konferenci nekomentoval. 

„V minulých letech jsme mohli zaznamenat, že některé obchody a značky renovovaly prodejny a implementovaly nové koncepty, které jsou pro zákazníky mnohem atraktivnější a přehlednější,“ komentoval obecně odborník na retail Tomáš Míček z poradenské společnosti CBRE. V průměru je podle něj nutné prodejny nějak oživit zhruba každých pět let. „Současná situace bude vyžadovat určité změny v konceptech prodejen tak, aby vyhovovaly změnám v zákaznickém chování,“ dodal Míček.

Velkou renovaci podnikla IKEA v roce 2011 na Černém Mostě, kdy obchod rozšířila o polovinu na více než 36 tisíc metrů čtverečních. Výši investice řetězec nezveřejnil. Na Zličíně IKEA ve stejné době plánovala výstavbu zcela nového obchodního domu na svém pozemku. Projekt však neprošel přes úřady. Neuskutečnily se ani další zvažované záměry na výstavbu nových obchodních domů u Pardubic nebo u dálnice D1 na jižním okraji Prahy.

IKEA v posledním období hledá kromě obchodních domů další prodejní kanály. Zkouší například prodávat přes e-shop. V letech 2018 a 2019 experimentovala na pražském Václavském náměstí s konceptem menší prodejny v centru města. Po roce ale takzvané pop-up studio zavřela.  

IKEA Česká republika ve finančním roce končícím v srpnu 2020 utržila 10,8 miliardy korun při čistém zisku 1,1 miliardy korun. Oba ukazatele meziročně mírně klesly. Zároveň řetězec poslal majitelům podíl na zisku 1,4 miliardy korun. Do České republiky vstoupil řetězec v roce 1991.