Nástup pylové sezony rychle posiluje poptávku po čističkách vzduchu

Čistič a zvlhčovač vzduchu

Čistič a zvlhčovač vzduchu Zdroj: CC BY SA 2.0: Savara via Flickr

Poptávka po domácích čističkách vzduchu v Česku rychle roste již několikátý rok v řadě. Letos v dubnu se prodeje podle obchodníků zvýšily meziročně o desítky procent. Důvodem je mimo jiné letošní brzký nástup pylové sezóny a také další pokles cen těchto přístrojů. V poslední době se zvyšuje i počet firem, kteří si kupují čističky vzduchu do svých kanceláří.

Podle údajů e-shopu Alza.cz prodeje rostou již několik let v řadě. „Od roku 2013 registrujeme přibližně trojnásobný nárůst prodejů čističek vzduchu. Výsledky prvního čtvrtletí letošního roku nasvědčují tomu, že i letošní rok bude z hlediska počtu prodaných kusů rekordní,“ uvedla mluvčí obchodu Šárka Jakoubková.

„Za růstem zájmu stojí letošní brzký nástup pylové sezóny a také příchod nové generace čističek, které už nevyžadují složitou údržbu filtru,“ dodala mluvčí Euronics Lenka Mastešová. Nejprodávanější jsou podle ní přístroje do čtyř tisíc korun, hlavně modely s elektrostatickým filtrem, který nevyžaduje výměnu.

Až třikrát víc domácích čističek vzduchu než je průměr se v síti Euronics prodá v Ostravě a okolí, Frídku-Místku, Praze a Ústí nad Labem. To potvrzuje i manažer e-shopu Kasa.cz Petr Štursa, podle kterého nejvíce objednávek chodí z velkých měst, kde trpí hodně dětí pylovými alergiemi.

Zájem o tiché přístroje

Největší poptávka je po čističkách vzduchu s dobrým poměrem ceny ke kvalitě. „Zákazníci také často chtějí ionizátor a také přístroje, které jsou tiché,“ říká Michala Gregorová z e-shopu Mall.cz. Za růstem poptávky podle ní stojí i klesající ceny přístrojů a rostoucí zájem zákazníků o zdraví a zdravý životní styl.

Rodin zasažených alergií v Česku za 15 let přibylo. Zatímco v roce 1996 měla čtvrtina dětí mezi členy rodiny někoho s alergií, v roce 2011 už víc než polovina. Zjistili to odborníci ze Státního zdravotního ústavu.

Nejnovější šetření z období 2011/2012 potvrdilo alergii u 29,7 procenta sledovaných dětí, astma u 9,6 procenta, pylovou rýmu u 11,8 procenta a atopický ekzém u 10,9 procenta vyšetřených dětí. Porovnáním výsledků výzkumníci zjistili zásadní změny v charakteristikách sledovaných rodin. Mezi prvním šetřením z roku 1996 a zatím posledním z období 2011/2012 stoupl podíl dětí s výskytem alergie v rodině z 26 na 51 procent.