Natland nabídl Praze svůj podíl v Pražských službách

Společnost Natland je ochotna prodat Praze svůj podíl, který má v městské společnosti Pražské služby.

Společnost Natland je ochotna prodat Praze svůj podíl, který má v městské společnosti Pražské služby. Zdroj: Prazske sluzby

Společnost Natland je ochotna prodat Praze svůj podíl, který má v městské společnosti Pražské služby. Sdělil to mluvčí společnosti Rostislav Starý. Podle informací ČTK poslala firma Praze dopis, ve kterém jí prodej nabízí. Praha má jako většinový vlastník Pražský služeb o podíl 18,85 procenta zájem. Radní Radek Lohynský (ODS) řekl, že si Praha nyní nechá nabízené akcie ocenit. O možném prodeji nedávno informoval také server Česká pozice.

Skupina Natland Group, která je podle některých kritiků spojována s kontroverzními lidmi z pražského byznysu, má ve společnosti podíl přes kyperskou firmu Soranus Limited. Praha vlastní v Pražských službách necelých 77 procent akcií, s nabízeným podílem by pak ve společnosti kontrolovala téměř 96 procent akcií.

„Zapadá to do naší strategie konsolidace městských firem,“ uvedl Lohynský. Vedení Prahy se podle Lohynského už se zástupci Natlandu sešlo. Dohodli se na tom, že hlavní město si nechá nejprve posoudit, jakou cenu nabízený podíl má. Poté budou obě strany dále jednat.

„Jsme investiční skupina a o náš podíl v Pražských službách projevilo již dříve zájem několik subjektů. Praha zájem zatím deklarovala jen mediálně, přesto jsme připraveni o případném prodeji jednat i s ní,“ uvedl mluvčí Natlandu Starý. O podíl měla podle deníku Insider zájem například finanční skupina PPF. Mluvčí PPF Radek Stavěl dnes ale tuto informaci odmítl, podle něj není pravdivá.

Pro soukromé investory podíl v městské společnosti zřejmě nebude tak zajímavý, Praha totiž v následujících letech nepočítá s tím, že by vyplácela dividendy. „Strategií vedení města je, aby výnosy ze společnosti Pražské služby byly zpět investovány do jejího dalšího rozvoje,“ konstatoval Lohynský.

Praha na lednové valné hromadě společnosti Pražské služby prosadila odvolání zástupce Natlandu z dozorčí rady společnosti. Zástupci Natlandu s odvoláním nesouhlasili. Hlavní město také oznámilo, že chce ve firmě nechat provést externí audit, který by měl prověřit její hospodaření.

Pražské služby se v hlavním městě starají o svoz komunálního odpadu, před časem získaly také miliardovou zakázku na letní a zimní úklid.