Nechte si zkontrolovat mateřská znaménka po létě, prevence více, než důležitá!

Nechte si zkontrolovat mateřská znaménka po létě, prevence více, než důležitá!

Nechte si zkontrolovat mateřská znaménka po létě, prevence více, než důležitá!

Mateřská znaménka a pihy jsou běžné kožní projevy, které se na kůži nacházejí buď od dětství, nebo mohou přibývat i během let. Jejich zabarvení je intenzivnější dopadem UV záření, k jiným změnám by, ale u znamének v dospělosti nemělo docházet.

Vzhledem k tomu, že jsme všichni letos prožili více, než slunné léto doporučují odborníci z Kliniky Laser Esthetic v Praze podstoupit preventivní, odborné vyšetření znamének a pih zkušeným dermatologem. Nadcházející podzim a zima jsou totiž tím nejideálnějším obdobím, zejména v případě, kdy vám dermatolog navrhne odstranění znaménka ať laserem, nebo chirurgicky.

http://www.laseresthetic.cz/laserove-zakroky/laserove-odstraneni-koznich-vyrustku-znamenek/

Při nadměrném slunění hrozí riziko poškození kůže, proto je nutné, zejména po tak slunném létě, jako bylo to letošní, hlídat vzhled znamének. Jakákoliv změna, například vyvyšování, tmavnutí, změny tvaru, zarudnutí, krvácení, nebo pocit svědění může signalizovat problém, který je nutné okamžitě řešit s dermatologem upozorňuje MUDr. Bedřichová, dermatolog z Laser Esthetic.

Velmi důležité je také tzv. samovyšetřování pokožky, nezapomínat při tom také na kštici, podpaží, třísla, oblast intimních partií, oblast oka, nehty, sliznice, ale i nehty a plosky nohou.

Nechte si zkontrolovat mateřská znaménka po létě, prevence více, než důležitá!Nechte si zkontrolovat mateřská znaménka po létě, prevence více, než důležitá!

Problémům s melanomem, ale i jinými typy nádorů kůže lze při tomto aktivním přístupu předejít.

Mnoho lidí podceňuje své problémy a nedbá na prevenci. Na pozoru by se měli mít zejména lidé, kteří patří do tzv. ohrožených skupin. Jsou to jedinci světlého fototypu (světlá pleť, rezavé vlasy a pihy), další skupinou jsou jedinci, kteří mají pozitivní rodinnou anamnézu-výskyt zhoubného nádoru kůže v minulosti. Velmi ohroženi jsou také lidé se sníženým imunitním systémem a lidé užívající imunosupresiva.

Prevence, kterou bychom neměli rozhodně podceňovat, byměla obsahovat: používání kvalitních krémů s vysokým slunečním faktorem SPF 30 – 50 a nanášet jej pravidelně v průběhu celého dne, vyhýbat se slunci mezi 11 a 14 hodinou, v nejlepším případě neslunit se aktivně vůbec. Je nutné si také uvědomit, že zvlhčená pokožka, zejména mořskou vodou absorbuje až o 20% více UV záření!

Znáte tyto stručné varovné příznaky, kdy byste měli navštívit co nejdříve dermatologa, tzv. pravidlo ABCDE:

A – asymetrie, znaménko má nepravidelný tvar

B – border, ohraničení, pokud znaménko je mapovitě neohraničené

C – colour, barva, pokud má znaménko skvrnité zabarvení s různými odstíny, nebo je tmavě hnědé až černé

D – diameter, průměr, pozor na znaménka větší než 5 mm

E – elevation, vyvýšení, když znaménko roste do výšky. Pokud je však znaménko vyvýšené a nemění se, nemusí to znamenat nebezpečí, ale vždy je dobré jej zkontrolovat dermatologem.

Nechte si zkontrolovat mateřská znaménka po létě, prevence více, než důležitá!Nechte si zkontrolovat mateřská znaménka po létě, prevence více, než důležitá!

Na recepci kliniky Laser Esthetic si můžete domluvit termín k dermatologovi, tel: 221 666 142, GSM:739 308 021, mail: klinika@email.cz, více informací na www.laseresthetic.cz