Nejbohatší Francouz investoval do rekonstrukce obchodního domu přes dvacet miliard

La Samaritaine, obchodní dům, Paříž

La Samaritaine, obchodní dům, Paříž Zdroj: Profimedia.cz

Bernard Arnault
La Samaritaine, obchodní dům, Paříž
La Samaritaine, obchodní dům, Paříž
La Samaritaine, obchodní dům, Paříž
La Samaritaine, obchodní dům, Paříž
6
Fotogalerie

Předseda představenstva koncernu LVMH Bernard Arnault investoval do rekonstrukce pařížského obchodního domu La Samaritaine miliardu dolarů (23,1 miliardy korun). Nejbohatší Francouz i Evropan sází především na čínské turisty.

La Samiritaine by se po 15 let trvající rekonstrukci, při níž byly zachovány veškeré vzácné detaily, měl zákazníkům otevřít příští rok v dubnu. Nemovitost v centru Paříže dozná ale určitých změn. Jen polovina z celkové plochy 48 tisíc metrů čtverečních je určena pro butiky, ve zbytku budou restaurace, hotel, kanceláře a také lázně provozované Diorem.

Maloobchodní prostory zaplní firma DFS, maloobchodní prodejce luxusního zboží ze skupiny LVMH, který provozuje převážně obchody duty-free.

Cílovou skupinou maloobchodní jsou převážně čínští turisté, jejichž zájem o zboží luxusních značek má podle agentury Bloomberg navzdory obchodní válce mezi Spojenými státy a Čínou narůstající tendenci.

“Počet zahraničních turistů, kteří mají zájem o zboží prémiových značek,  v Paříži každým rokem roste, “ říká Eleonore de Boyssonová, regionální ředitelka retailového řetězce DFS. Podle jejího odhadu by nákupní centrum se sortimentem zhruba 600 značek přitáhne i několik milionů zákazníků za rok. Přičemž k pohodlnému nakupování má přispět i zajištění bezplatného parkování.

LVMH koupila obchodní dům s cílem ho renovovat a nechat otevřený. Myšlenku však musela po čtyřech letech změnit kvůli bezpečnostním rizikům. Mimo jiné původní podlaha ze skleněných dlaždic částečně zakrytá koberci a dodatečně vybavená elektrickými rozvody byla v případě požáru schopná vydržet jen 90 sekund. Roky pak trvalo, než se podařilo dokončit návrh přestavby.

LVMH údajně zaplatila za kontrolu Le Samaritaine v roce 2001 zhruba 225 milionů eur (5,7 miliardy korun). Později dokoupila zbývající podíl za neznámou částku. Za renovaci a vybavení utratí 750 milionů eur.

Zaujal vás článek a chcete celý časopis o elitách byznysu? Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte a další pracovní den máte ve schránce. Doprava je zdarma.

Video placeholde
Magazín E15 Premium Miliardáři • E15